26 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Денят на Земята, която се носи на гърба на костенурка из космоса

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 април 2021 в 08:51 21500

Днес отбелязваме Денят на Земята. Тя е единственият ни космически дом засега. Но е и дом на много други същества, които имаме отговорността да запазим за бъдещите поколения.

Може да е символично, но за много древни народи, както и в книгите на любимия ни Тери Пратчет, една от основните фигури във Вселената е костенурката. Според легендите на гърба на огромна костенурка се крепи Земята, но ние, хората, сме причината за бавното унищожаване на тези симпатични животни.

От 356 вида костенурки на земното кълбо, 148 са с различна степен на застрашеност от изчезване определена от Международния съюз за защита на природата (IUCN) – уязвими, застрашени, и критично застрашени. Седем вида и три подвида са вече изчезнали в нашето съвремие. Това прави костенурките втората най-уязвима група след приматите.

Какво можем да направим?

България е една от малкото страни по света, където сухоземните костенурки все още се срещат в естествената им среда. Двата вида сухоземни костенурки, които се срещат на нашата територия - шипобедрената и шипоопашатата костенурка са световно застрашени.

У нас Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, община Несебър, е посветен изцяло със спасяване и лекуване на болни костенурки. Целогодишно от цялата страна в центъра се изпращат пострадали животни.

Можете да се присъедините в мисията за лекуване и възстановяване на болни и ранени костенурки като подкрепете цялостната дейност на костенурковия център, осиновите пациент или просто споделите тяхната кауза!

В момента те имат остра нужда от средства за изграждане на зимна лечебница. Помогнете им като дарите средства.

Това може да стане чрез PayPal, кредитна или дебитна карта: https://www.paypal.com/donate?hosted_button_id=CGU685RPXRU32

или по банков път: https://geachelonia.org/daritelska_kampania


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.