Денят на пингвина: На 25 април отбелязваме световния ден на едни от най-симпатичните птици

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 април 2022 в 00:01 21069 0

Пингвини на Адели

Кредит The U.S. National Archive/NARA & DVIDS Public Domain Archive

Пингвини на Адели.

Днешния ден, 25 април, е определен за Международен ден на пингвините. Тази дата е избрана, защото тя отбелязва условно началото на годишната северна миграция на птиците.

Пингвините са нелетящи птици от семейство Пингвинови (Spheniscidae), което включва 6 рода и 17 вида. Те обитават Южното полукълбо, но противно на всеобщото схващане, че живеят изключително и само в студен климат, някои видове обитават дори тропическите зони. 

Зони на разпространение на пингвините; Кредит: wikipedia

Размерите на различните видове варират, като най-голям е импрераторският пингвин (Aptenodytes forsteri) с ръст около 1,1 м и тегло до 30 кг, а най-малкият представител е малкият син пингвин (Eudyptula minor) с ръст 35-40 см и тегло едва 1 кг.

Въздушна снимка, направена от квадрокоптер, разкрива колония пингвини Адели на остров Хероина, Дейнджър айлъндс, Антарктика. Снимка: Thomas Sayre McChord, Hanumant Singh, Northeastern University, © Woods Hole Oceanographic Institution

В края на 2019 година учените обявиха невероятно откритие, докато разглеждаха петната в сателитните изображения - 1,5 милиона пингвини Адели живеят и процъфтяват на малко късче земя в Антарктида, заобиколено от коварен морски лед, наречено Дейнджър айлъндс (Опасните острови). Макар 1,5 милиона да изглеждат огромно количество, това не е толкова много, колкото е било преди. Учените установяват, че популациите на пингвините Адели вероятно достигат своя връх в края на 90-те години на миналия век и оттогава насам бавно, но стабилно намаляват.

Останалите пингвини Адели на континента, техните местообитания, са засегнати от промените в климата, те постоянно намаляват през последните 40 години. Защото "никъде не се променя климатът по-бързо, отколкото на Антарктическия полуостров", отбелязват изследователите.

Тъй като "Опасните острови" са почти винаги заобиколени от морски лед, те са по-защитени от риболовните кораби и други човешки интервенции в сравнение с други райони на континента, обяснява Линч. Но дори и така, най-добрата работна хипотеза е, че намаляването на популациите вероятно се дължи и на изменението на климата.

Освен с подробни геоложки и климатични изследвания, Българският антарктически институт се занимава и с изучаването на флората и фауната на Ледения контитнет.

Повече за тяхната дейност, проекти и мисии, можете да научите на сайта на Българският антарктически институт.

Около българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови, се срещат четири вида пингвини - пингвин Папуа (Pygoscelis papua), пингвин на Адели (Pygoscelis adeli), антарктически пингвин (Pygoscelis antarctica) и златокос пингвин (Eudyptes chrysolophus), който е със статут уязвим по отношение на опазването на вида. 

Pygoscelis papua; Кредит: БАИ

Pygoscelis adeli; Кредит: БАИ

Pygoscelis antarctica; Кредит: БАИ

Eudyptes chrysolophus; Кредит: БАИ

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !