Днес е Международният ден на полярната мечка

Ваня Милева Последна промяна на 27 февруари 2022 в 00:00 15648 1

Международен ден на полярната мечка

Кредит Wikimedia Commons

Международен ден на полярната мечка

Международният ден на полярната мечка е ежегодно събитие, което се отбелязва на 27 февруари с цел да се информира обществеността за  състоянието на опазването на полярните мечки.

Международният ден на полярната мечка се провежда по инициатива на Polar Bears International, организация за опазване на полярни мечки. 

Денят има за повишаване на осведомеността относно влиянието на глобалното затопляне и намаления морски лед върху популациите на полярните мечки.

Много зоологически градини използват деня, за да обърнат внимание на посетителите на полярните си мечки.

Полярна мечка в Аляска. Кредит: Wikimedia Commons

Полярната мечка е най-големият сухоземен хищник, съществуващ в момента. Тя е еволюирала, за да заеме по-тясна екологична ниша с много характеристики на тялото, пригодени за ниски температури, за придвижване през сняг, лед и открити води и за лов на тюлени, които съставляват по-голямата част от нейноното меню.

Въпреки че повечето полярни мечки се раждат на сушата, те прекарват по-голямата част от времето си на морския лед. Затова научното им име Ursus maritimus означава „морска мечка“. Полярната мечка е известна и като "бяла мечка".

Поради зависимостта си от морския лед, полярните мечки са класифицирани като морски бозайници, а заради загубата на местообитания, причинена от изменението на климата, полярната мечка е класифицирана като уязвим вид.

Масовият лов в продължение на десетилетия предизвикваше загриженост за бъдещето на вида, но популациите се възстановяват, когато се въвеждат квоти и контрол.

Трогателната любов между майка и дъщеря

Полярна мечка Герда, 6-годишна, с нейното 3,5 месечно бебе в зоологическата градина в Новосибирск. Снимка: Вера Салницкая

В Софийския зоопарк сега може и да няма полярни мечки, но в този в Новосибирск - със сигурност има.

Вижте възвишената любов на лицата на полярната мечка Герда прегръщаща тримесечното си бебе в тези трогателни снимки от Новосибирския зоопарк. 29-годишната фотографка Вера Салницкая от Новосибирск, която направи тези снимки, представени в Siberian Times, заяви: „Почти невъзможно е да ги гледаме заедно, защото това е толкова чиста любов, такава, за която може само да се мечтае. Такава любов и нежност.

"Гледаш ги и просто усещаш, че това са най-съвършените отношения на майка и дъщеря, които си виждал“.

Перфектната любов - 6-годишната полярна мечка Герда с нейното 3,5 женско бебе в зоологическата градина в Новосибирск. Снимки: Вера Салницкая

Кадри от видеонаблюдението, които показват мечето на възраст само десет дни, а по-късно и два месеца. Снимки: Новосибирски зоопарк.

Източник: Ultimate love between mother and daughter. Siberian Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

29.02 2020 в 00:15

Ето този звяр би трябвало един ден да влезе
в нашия роден Парламенти да ги почне наред . . .
След това наистина България може и да се оправи !?