Днес има рожден ден Мичио Каку

Ваня Милева Последна промяна на 24 януари 2023 в 00:00 7109 0

Мичио Каку

Кредит Wikimedia Commons

Мичио Каку

Роденият на 24 януари 1947 г. в Сан Хосе, Калифорния, американски физик-теоретик Мичио Каку е известен най-вече като активен популяризатор на науката, автор на много научнопопулярни книги.

Мичио Каку е един от създателите на теорията на струнните полета, вариант на струнната теория.

Ражда се в семейство на японски имигранти - дядо му идва в Америка, за да участва в разчистването след земетресението в Сан Франциско през 1906 г. Баща му е роден в Калифорния, но е образован в Япония и говори малко английски. Той се запознава с бъдещата майка на Мичио Каку по време на Втората световна война в лагера за интернирани японци Тюл Лейк, където е роден по-големият му брат.

Мичио Каку учи в гимназията Къбърли в Пало Алто и е капитан на училищния отбор по шах. През ученическите си години построява камера на Уилсън (детектор на бързи йонизирани частици) и ускорител на частици от 2,3 милиона електрон волта с цел да генерира „лъч от гама частици достатъчно силни, за да създадат антиматерия“. Излага проектите си на Националния научен панаир в Албакърки, където привлича вниманието на физика Едуард Телър. Телър му съдейства да получи стипендията на Hertz Foundation и за приема му в Харвардския университет. Получава бакалавърска степен от Харвард през 1968 г., след което постъпва в Радиационната лаборатория в Бъркли, където получава докторска степен през 1972 г. През 1973 г. е поканен в Принстънския университет.

От 80-те години на миналия век той е преподавател в Ню Йорк Сити Колидж.

Издадени книги на български език:

  • Паралелни светове, София: Бард, 2006
  • Физика на невъзможното, София: Бард, 2010
  • Физика на бъдещето, София: Бард, 2011
  • Бъдещето на ума, София: Бард, 2014
  • Бъдещето на човечеството, София: Бард, 2018
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !