14 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

До края на годината SpaceX ще пусне ракета с първa степен "трета употреба"

В бъдеще компанията възнамерява да използва степените 10 пъти.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 октомври 2018 в 00:23 27000
Стартът на ракетата Falcon 9 на SpaceX над нощна Калифорния на 8 октомври. Снимка: SpaceX

SpaceX възнамерява да стартира преди края на годината ракета с първа степен, която вече е била в космоса два пъти.

Това заяви вицепрезидентът на компанията,  отговарящ за изграждането на ракетите и безопасността на полетите Ханс Кьонигсман (Hans Koenigsmann) на Международния конгрес по астронавтика IAC 2018, съобщава ТESLArati.

В момента не е известно за коя мисия ще бъде използвана ракетата, но най-вероятно това ще бъде стартът, насрочен за 19 ноември. По време на тази мисия компанията възнамерява да достави на орбита 70 малки сателита.

Ако този знаков старт бъде на 19 ноември, само две ракети Falcon 9 Block 5 може да бъдат използвани. Едната от тях, Falcon 9 B1048, бе изстреляна повторно само преди няколко дни, докато втората, B1046, участва в старта на 11 май и 7 август.

Falcon 9 B1046 се завръща в Порт Канаверал в средата на август след първото повторно използване на Block 5.

Falcon 9 B1048 се завръща в пристанището на Лос Анджелис на борда на плаващата платформа "Прочетете инструкциите" след първото си стартиране на 27 юли.

Falcon 9 B1048.2 пристигна на LZ-4 след второто си успешно стартиране.

В бъдеще SpaceX възнамерява да използва степените до 10 пъти, което значително ще намали разходите за космическите стартове


Falcon 9 Block 5 завърши първото си изстрелване на 11 май, пренасяйки комуникационния спътник Bangabandhu-1 до геостационарнa орбита.

Модификацията на Falcon 9 Block 5 представлява ракета за многократна употреба. Вече летелите степени могат да се използват до десет пъти без сериозен ремонт и до 100 пъти след ремонт и зареждането с гориво. Двигателят на степента се закрепва с болтове, но не е заварен за конструкцията. За първи път ракетата с тази модификация бе изстреляна през май тази година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.