Долината на смъртта достигна нов глобален температурен рекорд (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 август 2020 в 09:13 10633 0

Кредит Unsplash

В Долината на смъртта в Калифорния бе регистрирана най-високата температура в неделя (16 август) - невероятните 54,4 градуса по Целзий.

Ако измерването на американската Национална метеорологична служба (NWS) се задържи, това ще бъде най-горещата августовска температура, регистрирана там, най-горещата температура, регистрирана в Националния парк Долината на смъртта от поне век, и една от най-горещите температури, регистрирани навсякъде по света.

Живачният стълб достига 54,4 градуса по Целзий в 15:41 тихоокеанско време, в средата на гореща вълна, която предизвиква прекъсвания на тока и пожари в американския югозапад, както съобщава The Los Angeles Times.

Дали този отчет представлява световен температурен рекорд? Зависи.

Световната метеорологична организация съобщава, че най-високата температура, която някога е била регистрирана, е била 134 F (56,7 ° C) на 10 юли 1913 г. на същия обект: подходящо наречен ранчо Furnace Creek.

Но Кристофър Бърт (Christopher Burt), разследващ претенцията за The Weather Underground през 2016 г.,  се съмнява, че този отчет е точен. 

Друго измерване, направено през 1931 г. в Кебили, Тунис, също е по-високо от тазгодишното, със 131 F (55,0 C). Но има съмнения и за това твърдение, както отбелязва The Washington Post.

Следващата универсално призната рекордна температура е 129,0 F (53,9 C) в Долината на смъртта на 1 юли 2013 г. Това ново измерване, ако бъде потвърдено, е по-високо.

В неделя са поставени и други местни рекорди в югозападните щати на САЩ, включително в два от най-големите градове в Америка:  Лос Анджелис и  Финикс. Това бе особено горещо лято във Финикс, където средната температура през юли е 99 F (37,2 C), още един рекорд, според KTAR News.

Всички тези рекорди се случват на фона и на други тревожни събития. Например Арктика е обхваната от пожари за втора поредна година, което притеснява учените, че сме влезли в глобален "пожарен режим".

Източник: Death Valley tops 130 F, setting possible global heat record, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !