30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Дори павианите имат демокрация

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 юни 2015 в 15:37 37410
Снимка: Science

В организацията на стадата зелени павиани (Papio anubis или павиани Анубис) има наченки на демокрация, успоредно с традиционния йерархичен ред. 

В новото проучване, публикувано онлайн в списание Science, учени под ръководството на д-р Ариана Странбърг-Пешкин (Ariana Strandburg-Peshkin) от Принстънския университет използват последните постижения на GPS технологията за проследяване на движението на павианите.

Учените не знаеха досега дали животните с ясна йерархична организация използват демокрацията, за да постигнат консенсус или решения се налагат от доминиращите лидери.

В проучването, изследователите, прикрепили към 25 бабуини GPS-предаватели, които за две седмици всяка секунда предавали координатите на животните. Резултатът бил много подробен запис на движението на отделните животни и стадото като цяло. 

Оказало се, че когато дойде време стадото да се премести на друго място, се образува "инициативна група" павиани, които тръгват в правилната, според тях посока. Ако на останалите им хареса тази идея, те постепенно се присъединяват към тези "подбудители", докато в избраната посока не тръгне цялото стадо.

Случва се да се оформят две "инициативни групи", които искат да се върви в две различни посоки. 

Зелените павиани обикновено не преговарят, а избират посоката на по-многобройната група, ако ъгълът между вариантите е по-голям от 90 градуса, но се опитват да правят компромиси, ако двете инициативни групи предлагат различни посоки с по-малко от 90 градуса разлика между тях.

"Изглежда, че въпреки сложната им социална структура, когато става дума за разногласия накъде да се движат, важи принципът "един павиан, един глас", като вземането на решение до голяма степен е споделен, "демократичен "процес", заяви съавторът д-р Демиън Фарин (Damien Farine) от Университета в Оксфорд и Изследователския институт Смитсониън.  

В това "гласуване с краката" гласовете на всички членове на стадото са абсолютно равноправни, независимо от пола или социалния ранг. Това е изненадващо, тъй като стадата павиани има йерархична структура, с пълна доминация на алфа мъжките. Въпреки това, в този случай, тяхното мнение не е решаващо. Може би защото посоката на миграция е важен въпрос, засягащ всеки член на стадото, не само лидерите.


Навиците на маймуните понякога учудващо приличат на човешките и тяхното изследване помага да хвърли светлина върху нашата собствена еволюция.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.