Дори умерените количества добавена захар удвояват производството на мазнини в тялото

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2021 в 11:27 8661 0

Кредит Pixabay

Твърде много захар е нездравословно - това знаем, но това не е само заради многото калории. Дори умерените количества добавена фруктоза и захароза удвояват собственото производство на мазнини от организма в черния дроб, показват изследователи от Университета в Цюрих. В дългосрочен план това допринася за развитието на диабет или затлъстяване на черния дроб.

Захар се добавя към много често срещани храни и хората в Швейцария консумират повече от 100 грама от нея всеки ден. Висококалоричното съдържание на захарта причинява затлъстяване и свързаните с него заболявания. Но има ли захарта някакви други вредни ефекти, ако се консумира редовно? И ако да, кои захари по-специално?

Дори умерените количества захар увеличават синтеза на мазнини

Изследователи от Университета в Цюрих (UZH) и Университетската болница в Цюрих (USZ) изследват тези въпроси. В сравнение с предишни проучвания, които основно изследват консумацията на много големи количества захар, резултатите от новото изследване показват, че дори умерените количества водят до промяна в метаболизма на участниците в теста.

„Осемдесет грама захар дневно, което се равнява на около 0,8 литра нормална безалкохолна напитка, увеличава производството на мазнини в черния дроб. А свръхактивното производство на мазнини продължава за по-дълъг период от време, дори ако повече не се консумира захар“, обяснява ръководителят на изследването Филип Гербер (Philipp Gerber) от Отдела по ендокринология, диабетология и клинично хранене.

Деветдесет и четири здрави млади мъже са взели участие в проучването. Всеки ден в продължение на седем седмици те консумирали напитка, подсладена с различни видове захар, докато в контролната група не консумират подсладени напитки.

Напитките съдържат фруктоза, глюкоза или захароза (трапезна захар, която е комбинация от фруктоза и глюкоза). След това изследователите използват маркери (вещества, които могат да бъдат проследени, докато се движат през организма), за да анализират ефекта на сладките напитки върху липидния метаболизъм.

Фруктозата и захарозата удвояват производството на мазнини извън приема на храна

Като цяло участниците не консумират повече калории, отколкото преди проучването, тъй като захарната напитка увеличава ситостта и следователно намаляват приема на калории от други източници. Въпреки това изследователите отбелязват, че фруктозата има отрицателен ефект:

„Производството на собствени мазнини в черния дроб е двойно по-високо в групата, консумираща напитки с фруктоза, отколкото в групата с глюкоза или контролната група - и това все още е така повече от дванадесет часа след последното хранене или консумацията на захар“, отбелязва Гербер.

Особено изненадващо е, че захарта, която най-често консумираме, захарозата, стимулира синтеза на мазнини малко повече от същото количество фруктоза. Досега се смяташе, че фруктозата е най-вероятно да причини такива промени.

По-вероятно развитие на затлъстяване на черния дроб или диабет

Повишеното производство на мазнини в черния дроб е важна първа стъпка в развитието на често срещани заболявания като затлъстяване на черния дроб и диабет тип 2.

От здравна гледна точка Световната здравна организация препоръчва да се ограничи дневната консумация на захар до около 50 грама или дори по-добре 25 грама.

„Но ние сме далеч от тези норми в Швейцария“, коментира Филип Гербер. „Нашите резултати са важна стъпка в изследването на вредното въздействие на добавените захари и ще бъдат много важни за бъдещите диетични препоръки“.

Справка: “Fructose- and sucrose- but not glucose-sweetened beverages promote hepatic de novo lipogenesis: A randomized controlled trial” by Bettina Geidl-Flueck, Michel Hochuli, Ágota Németh, Anita Eberl, Nina Derron, Harald C. Köfeler, Luc Tappy, Kaspar Berneis, Giatgen A. Spinas and Philipp A. Gerber, 5 March 2021, Journal of Hepatology.
DOI: 10.1016/j.jhep.2021.02.027

Източник: Even Moderate Amounts of Added Sugar Doubles Body’s Fat Production, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !