Драма в гнездото: Любовната история на... три орела (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 април 2019 в 11:12 2587 0

Трите орела в гнездото си. Кредит: служители на защитената зона Upper Mississippi River Refuge/National Audubon Society
Трите орела в гнездото си. Кредит: служители на защитената зона Upper Mississippi River Refuge/National Audubon Society

Рядък случай на семейство от три белоглави орела - двама татковци и една майка, отглеждат своите три орлета в гнездо, близо до река Мисисипи, съобщават Science alert

По данни на служителите от защитената зона по горното течение на река Мисисипи (Upper Mississippi River Refuge), трите птици Вейлър (Valor) I, Вейлър (Valor) II (бащи) и Стар (Starr) (майка), "взимат участие в поддържането на гнездото, мътенето и отглеждането на малките."

В гнездото на орлите има поставена уебкамера, която следи живота на този рядък пример на съвместно гнездене на три орела, отглеждащи заедно поколение. 

Този случай не е прецедент, подобни тройки са документирани няколко пъти само в САЩ - в Аляска през 1977, в Минесота през 1983 и в Калифорния през 1992, според Националното дружество Audubon.

Но особеното в случая е, че и двата мъжки орела копулират с женската, докато при по-ранните случаи, вторият мъжки заема ролята на "бавачка", без да се възпроизвежда. 

Семейният живот в гнездото е в труден период, преди да пристигне Вейлър II, а едва преди две години двамата татковци губят първата си партньорка, Хоуп (Hope). 

Когато Хоуп и Вейлър I започват да гнездят на това място, той "не е много добър партньор и баща," съобщават от Audubon. "Той беше безотговорен към мътенето на яйцата и храненето на орлетата, което бяха единствените му задължения".

"По принцип орлите сменят ролите си, но това, което се случваше, беше, че Хоуп стоеше в гнездото много дълго време," разказва Пам Стейнхаус (Pam Steinhaus), отговорник за посещенията в зоната. "Вейлър I никога не носеше храна, така че тя трябваше да излезе и на лов."

Той преседява в гнездото около 10 минути и после отлита. Което вероятно е причината Вейлър II да бъде така добре приет.

"Смятам, че Хоуп не се интересуваше какво прави Вейлър I, затова го замени с друг," обяснява Стейнаус. 

Дори след появата на Вейлър II, Вейлър I остава в гнездото. През 2016г. тримата гнездят заедно. Дори Вейлър I допринася, очевидно мотивиран от присъствието на новия си съперник.

Но щастието не продължава дълго, когато Хоуп изчезва мистериозно при истинско престъпление, когато двама други мъжки орли нападат гнездото им. Всичко е заснето на видео от служителите на зоната. 

Те съобщават, че вечерта на 24 март, 2017г. двама възрастни мъжки орли нападат гнездото. Атаката продължава повече от час и на видеото се вижда "как двама мъжки орела се борят на земята в ожесточена битка вкопчени с нокти."

Когато нещата се успокояват, Хоуп е изчезнала безследно. 

"Служителите не откриха никакви следи от Хоуп, нито пера по земята, където се беше случила борбата," обясняват от зоната. Два дни по-късно гнездото отново е атакувано от два орела, без да е ясно дали са същите.

"Вейлър I и Вейлър II смело защитиха пиленцата и попречиха на мародерите да влязат в гнездото им, като не бяха ранени. Ежедневни атаки имаше през целия април и епизодични появи през май."

Двамата татковци продължават да гледат децата си заедно, без Хоуп. В края на май орлетата вече могат да летят. Бащите решават да останат заедно и намират новата си партньорка, Стар, същата есен и оттогава са заедно.

През 2019г. Стар снася три яйца, които се излюпват през март. Очаква се поколението да може да полети след няколко седмици. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !