Два черепа, намерени в Китай, загатват за тайнствения Денисов човек

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 март 2017 в 14:20 7769 0

Кредит loronet/Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Пещерата Денисова, Сибир, в която е намерено първото доказателство за съществуването на древния човешки вид.

Денисовците (Homo denisova) са мистериозен вид хора, някога живели в Сибир и Източна Азия и са близки братовчеди на неандерталците. Те са определени  само по няколко парчета ДНК, извлечена от парченце кост от пещера Денисова в Сибир, Русия.

Сега откриването на два древни човешки черепи в Източен Китай се очертават като основни кандидати, които да покажат още нещо за тези загадъчни хора, съобщи Science.

През 2007 г. изследователи откриват кремъчни сечива, датирани отпреди между 105 000 и 125 000 години, и в същия слой на седимента са открити фрагменти от два частично запазени черепа. Сега подробности за новата находка са публикувани в Science. Авторите твърдят, че тя не се вписва с нито един от познатите до момента изкопаеми древни човешки видове от тази област.

Намерените частично запазени черепи показват комбинация от особености, които водят до предположението, че биха могли да са първите черепи от загадъчния вид Денисов човек.

В настоящия момент, това е само спекулация, екипът избягва думата "Денисов човек", въпреки че "всеки би предположил, че може да се окаже Денисов човек," - заяви палеонтологът Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон за издание Science.

Но ако това може да бъде доказано, би било огромно откритие.

Изкопаемите фрагменти (в жълто) са поставени заедно с огледални техните парчета (лилаво), за да се получи представа за черепа на древен човек, живял в източната част на Китай. Z. Li et al., Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !