Две лекарства, отпускани без рецепта, потискат размножаването на вируса на COVID-19 с 99%

Ваня Милева Последна промяна на 15 декември 2021 в 00:02 26751 0

Две съединения, отпускани без рецепта, намаляват репликацията на вируса, който причинява COVID-19, при предварителни тестове.

Комбинацията включва дифенхидрамин, антихистамин, използван за симптоми на алергия. Когато се комбинира с лактоферин, протеин, открит в кравето и човешкото мляко, е установено, че съединенията възпрепятстват размножаването на вируса SARS-CoV-2 по време на тестове в маймунски и човешки белодробни клетки.

Констатациите на д-р Дейвид Остров (David A. Ostrov), имунолог и доцент в катедрата по патология, имунология и лабораторна медицина в Колежа по медицина на Университета на Флорида и неговите колеги, са публикувани в списание Pathogens.

„Разбрахме защо някои лекарства са активни срещу вируса, който причинява COVID-19. След това открихме антивирусна комбинация, която може да бъде ефективна, икономична и безопасна“, коментира д-р Дейвид Остров.

Сигма рецептори. Молекулно свързване на сигма-2 рецепторни лиганди, които проявяват антивирусна активност срещу SARS-CoV-2. Кредит: University of Florida

Д-р Остров знае от по-ранни изследвания с колеги от Университета на Флорида, че дифенхидраминът е потенциално ефективен срещу вируса SARS-CoV-2. Последното откритие има своите корени в рутинна среща на учени със работната група за COVID-19 на Global Virus Network. Един изследовател представя непубликувани данни за федерално одобрени съединения, които потискат активността на SARS-CoV-2, включително лактоферин.

Подобно на дифенхидрамина, лактоферинът се отпуска без рецепта. Остров решава да го събере с дифенхидрамин и се заема с идеята. При лабораторни тестове върху човешки и маймунски клетки комбинацията е особено мощна: поотделно двете съединения потискат репликацията на вируса SARS-CoV-2 с около 30%. Заедно те намаляват репликацията на вируса с 99%.

Констатациите, отбелязва д-р Дейвид Остров, са първа стъпка в разработването на формула, която може да се използва за ускоряване на възстановяването от COVID-19. Това също така повдига перспективата за по-нататъшно проучване чрез академично-корпоративно партньорство за клинични изпитвания при хора, фокусирани върху превенцията на COVID-19. Допълнителни изследвания за ефективността на съединенията за превенция на COVID-19 вече са в ход при мишки.

За да установи своите открития, изследователският екип се фокусира върху протеини, експресирани в човешки клетки, известни като сигма рецептори. В случаите на COVID-19 вирусът „измамва“ механизмите за реакция на стрес, включително сигма рецепторите, за да се репликира в тялото. Намесата в тази сигнализация изглежда е ключът към потискане на ефикасността на вируса.

„Вече знаем подробния механизъм за това как някои лекарства потискат инфекцията със SARS-CoV-2“, заявява д-р Дейвид Остров.

Данните от експериментите показват, че високоспецифичен кандидат за свързване на сигма рецептора (със свойства за облекчаване на болката) и формулирани комбинации от продукти без рецепта (като дифенхидрамин и лактоферин) имат потенциала да инхибират вирусната инфекция и да намалят времето за възстановяване от COVID-19, заключават изследователите.

Въпреки че констатациите са обнадеждаващи, д-р Дейвид Остров предупреждава хората да не се самолекувате с дифенхидрамин или лактоферин като превенция или лечение на COVID-19. Видът лактоферин, използван в изследването, се различава леко от вида, който обикновено е достъпен за потребителите, отбелязва той. Лактоферинът обикновено се използва като добавка за лечение на стомашни и чревни язви, наред с други приложения.

Справка: “Highly Specific Sigma Receptor Ligands Exhibit Anti-Viral Properties in SARS-CoV-2 Infected Cells” by David A. Ostrov, Andrew P. Bluhm, Danmeng Li, Juveriya Qamar Khan, Megha Rohamare, Karthic Rajamanickam, Kalpana K. Bhanumathy, Jocelyne Lew, Darryl Falzarano, Franco J. Vizeacoumar, Joyce A. Wilson, Marco Mottinelli, Siva Rama Raju Kanumuri, Abhisheak Sharma, Christopher R. McCurdy and Michael H. Norris, 20 November 2021, PathogensDOI: 10.3390/pathogens10111514

Източник: Two Common Over-the-Counter Compounds Reduce COVID-19 Virus Replication by 99% in Early Testing, University of Florida

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !