Двойка хипопотами джуджета гостуват в Софийския зоопарк

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 май 2016 в 13:33 5055 0

Кредит wikimedia

Хипопотам джудже показва зъбите си в зоологическата градина в Лагос.

В Столичната зоологическа градина пристигна двойка хипопотами  от редкия вид Choeropsis liberiensis - хипопотами джуджета, съобщи сайтът на зоопарка

В България за първи път може да види подобен рядък вид животно. Хипопотамите идват от италиански зоопарк и останат поне един месец в зала „Гиганти“, където живеят и индийската слоница, белия носорог и хипопотама. Може да ги видите във външното ограждение с басейн, отдясно на входа на залата.

Мъжкия е роден през март 2003 г. в Белгия, а женската, която е много привързана към водата и прекарва повече време в басейна, е родена през януари 2005 г. в Германия.

Снимка: Софийски зоопарк

Хипопотамите джуджета, наричани още либерийски или пигмейски хипопотами, от 2006 г. са в категория „Застрашен вид“ в Световната Червена книга. Те се срещат в африканските тропически гори на Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. Те са активни през нощта и водят потаен, скрит живот сред джунглата. Хипопотамите джуджета са предимно горски животни и не са толкова привързани към водата като големите си събратя. Хранят се с плодове, треви и клонки, които намират в гората, а не с водна растителност. Хипопотамите джуджета водят усамотен начин на живот и не се събират на стада. Цветът на кожата им е сиво-червеникав. Обикновено живеят до около 35 години. Женските раждат два пъти в годината. Бременността трае около 200 дена и женската обикновено ражда по едно малко. След шест-месечна бременност се ражда едно бебе с тегло около 4,5- 6,2 кг. 

Общият размер на дивата популация е неизвестен. Проучвания от 1993 на IUCN (International Union for Conservation of Nature) оценява популацията на "няколко хиляди най-много" (Eltringham 1993). Тази оценка се цитира като "2000-3000" екземпляра.

Основните заплахи за тях са загубата на местообитанията, бракониерството и войните в африканските държави. В зоологически градини се отглеждат и се размножават успешно от началото на 20-ти век.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !