Джордж Ийстман, който направи фотоапарата достъпен за всеки

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юли 2022 в 00:00 21946 2

На 12 юли 1854 в Ню Йорк е роден Джордж Ийстман, изобретател на първата масова фотокамера и лентовия филм към нея. Той основава компанията Eastman Kodak. Благодарение на Ийстман фотографията се превръща от скъпо хоби във всеобщо занимание.

На 7 години Джордж Ийстман остава без баща и на 14 напуска училище, за да помогне на семейството си. Работи първоначално на незначителни позиции в две различни застрахователна компания за 3 долара на седмица, но на 19 години вече става чиновник в Рочестърската спестовна банка. Въпреки че трябва да напусне училище в ранна възраст, младежът записва счетоводство вечерно, самообразова се, чете много, научава френски и немски език.

На 24 години Ийстман решава да отиде на почивка в Санто Доминго и да запечата на фотографски плаки цялата красота на карибския остров. Но закупеният фотоапарат е толкова обемист и неудобен за носене и употреба, че решава да се откаже от идеята. Но от този момент всичките му мисли са заети от фотографията. Ийстман си поставя за цел да опрости този трудоемък процес.

Само година по-късно създава машина за производство на сухи бромжелатинови фотографски плаки, които заменят мокрите плочи без загуба на качество и започва да произвежда фотографски плаки. Скоро напълно изоставя стъклото. Фоточувствителният слой се нанася върху хартия, а след това хартията се навива на ролка. Междувременно е изобретен целулоидът и замества хартията.

Ийстман бързо осъзнава икономическият потенциал на своите изобретения.

Музей "Джордж Ийстман".

През лятото на 1888 г. е пуснат първият фотоапарат с марката Kodak. Името Kodak Ийстман измисля сам. Думата е кратка лесно се произнася на всички езици и произношението й остава неизменно на всички езици. "К" му е любима буква. "Измислих я, докато прехвърлях в ума си различни думи, започващи и завършващи на "К" , обяснява Ийстман. 

Първият фотоапарат "Кодак" се състои от една малка кутийка-камера, затвор с една скорост, обектив с постоянна диафрагма. Фотоапаратът се зарежда с филм и е струвал само 25 долара.

Първият фотоапарат на Ийстман.

Изобретението дава началото на аматьорската фотография, освобождавайки фотографа от задължението да проявява фотографските материали и да печата снимките. Всичко това прави компанията на Ийстман, където по поща се изпраща фотоапарата в филма. Обратно срещу 10 долара се връща на любителя фотограф презаредена фотокамера с готовите негативи и снимките от тях.

Друга последица е създаването на филмовата лента. Томас Едисон използва в своя прототип на "кинематограф" лента на Ийстман, разрязана надлъжно. През същата година Ийстман разработва филмова лента, която все още е стандарт. 

Джордж Ийстман и Томас Едисън демонстрират камерата Кодаколор, 1928 г. Музей "Джордж Ийстман".

Когато филмовата лента започва да присъства във всяко кино, продажбите на Ийстман се увеличават многократно. През 1900 г. той пуска фотоапарата Kodak Brownie No.1 , предназначен за деца и продаван за един долар. Конструкцията му е проста, но толкова добра, че остава непроменена в продължение на 80 години. Продавал се е в комплект с филм, съдържащ шест кадъра.

Компанията на Ийстман по това време се превръща в най-големият производител на фотографска техника в света.

Ийстман е изключителен бизнес лидер за своето време - той не се задоволява да даде на своите служители само една добра заплата. Той разработва система за дивиденти, която дава възможност на всеки служител да получи свой дял от от печалбите на компанията. През 1919 г. Ийстман раздава собствени акции на стойност 10 милиона долара на служителите си. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

2

Emil Kasamakov

12.07 2017 в 12:58

"Джордж Истман, който направи фотоапарата достъпен за всеки... фотографията се превръща от скъпо хоби във всеобщо занимание... Първият фотоапарат "Кодак"... е струвал само 25 долара."

Нещо много здраво сте се омотали. :)
Не Кодак, а Лайка прави апаратите масови и достъпни след Първата световна война. И далеч не за всеки, но за повечето хора.

И явно не сте чували, че има едно понятие наречено "инфлация". Което означава, че парите нямат една и съща стойност в различни епохи.
През 1888, когато пуска апарата си, работниците в различните индустрии на САЩ получават средно между 1,75-1,90 долара дневна надница. Тези "само 25 долара" са били 3/4 от месечния доход по онова време.
Така че един Кодак е струвал в днешни пари над 2000 долара. Далеч по-скъпо, отколкото днес струва евтин DSLR.