26 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ЕКА проследява тригодишното пътешествие на айсберг от над 1000 километра

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 юли 2020 в 00:00 15090
Айсбергът A-68A, заснет от радарната мисия „Коперник Сентинел-1“ на 5 юли 2020 г., няколко дни преди третия му рожден ден. Снимка: ESA

На 12 юли 2017 г. един от най-големите айсберги се откъсна от Антарктида. В продължение на три години Европейската космическа агенция наблюдава пътешествието на тази огромна ледена планина.

Учените наблюдават пукнатината, която от години расте на повърхността на шелфовия ледник Ларсен. Но айсбергът се откъсна много по-бързо - буквално за една нощ. Изследователите му дадоха името A-68 и той се превърна в един от най-големите айсберги, регистрирани някога. Размерът му бе около 6000 квадратни километра, но дебелината му бе само няколкостотин метра.

Такива огромни размери биха могли да създадат сериозни проблеми, ако айсбергът се бе понесъл към корабните пътища, така че спътниците на ЕКА следят А-68, наблюдавайки накъде се насочва и колко лед губи по пътя си.

А-68 прекара по-голямата част от първите две години, плавайки до ледената покривка, от която се е откъснал. През това време той губи малко парче лед, което става известно като A-68B, а самият айсберг бе преименуван на A-68A. Антарктическите айсберги получават името си от антарктическия квадрант, в който първоначално са били видени, след това - пореден номер, а после, ако айсбергът се счупи, последователни букви.

Движението на айсберга. Кредит: ESA

През септември 2018 г. айсбергът се отдалечава от континента и започна своето самотно пътешествие. През февруари 2019 г. A-68A най-накрая излиза в откритите води и се отправя на север по протежение на Антарктическия полуостров. През април 2020 г. губи още едно парче, наречено A-68C.

Оттогава скоростта му се увеличава и отмина полуострова, като се насочва към Оркнейските острови. Към 5 юли айсбергът е изминал общо 1050 километра, откакто се е отделил. Сега, когато се е впуснал в по-дълбоки и топли води, се очаква A-68A да започне да се разпада малко по-бързо.

A-68A през февруари 2020 г.

ИзточникGiant A-68 iceberg three years on, ESA


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.