24 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Един невероятен тандем: Койот и язовец ловуват заедно (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 ноември 2016 в 10:00 86460
Койот и язовец в National Black-footed Ferret Conservation Center. Снимка: Kimberly Fraser, USFWS

В района на Националния център за опазване на чернокракия пор (National Black-footed Ferret Conservation Center) бе наблюдавано необичайно партньорство - между язовец и койот, които успешно ловуват заедно.

Междувидовото сътрудничество е необичайно в животинския свят, а дори и да се случи, то обикновено между не е между хищници, а между техните жертви.

Но ето, че са наблюдавани язовец и койот да работят съвместно. Двете животни се допълват взаимно - койотът преследва плячката, ако тя бяга, а язовецът я изравя, ако тя се скрие в дупка.

Ако ловуваха поотделно, жертвата или щеше да им се изплъзне с бяг, или щеше да се зарови, но заедно, те са по-бързи и по-ефективни от плячката.

Но такива партньорства са редки в по-студените месеци. Обикновено това се случва само през лятото, тъй като през зимата язовецът се окопава и заспива зимен сън и няма нужда от бързия койот.

Може да се каже, че те имат "отворена връзка", тъй като и двамата са забелязани да ходят понякога на лов и сами.

Койот и язовец в National Black-footed Ferret Conservation Center. Снимка: Kimberly Fraser, USFWS

Едно изследване, публикувано през 1992 г. също така стига до заключението, че ловът в тандем е не само по-ефективен, но също така изисква по-малко енергия за намирането на плячка.

"Допълнителните морфологични изменения, хищнически стратегии, междувидово сътрудничество и поведенческа гъвкавост им позволява да формират временни ловни сдружения", пише в изследването.

Е, всяко от тези животни е забележителен хищник сам по себе си, но когато са заедно - никой не може да им се изплъзне.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.