Един невероятен тандем: Койот и язовец ловуват заедно (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2016 в 10:00 9909 0

Кредит Kimberly Fraser, USFWS

Койот и язовец в National Black-footed Ferret Conservation Center.

В района на Националния център за опазване на чернокракия пор (National Black-footed Ferret Conservation Center) бе наблюдавано необичайно партньорство - между язовец и койот, които успешно ловуват заедно.

Междувидовото сътрудничество е необичайно в животинския свят, а дори и да се случи, то обикновено между не е между хищници, а между техните жертви.

Но ето, че са наблюдавани язовец и койот да работят съвместно. Двете животни се допълват взаимно - койотът преследва плячката, ако тя бяга, а язовецът я изравя, ако тя се скрие в дупка.

Ако ловуваха поотделно, жертвата или щеше да им се изплъзне с бяг, или щеше да се зарови, но заедно, те са по-бързи и по-ефективни от плячката.

Но такива партньорства са редки в по-студените месеци. Обикновено това се случва само през лятото, тъй като през зимата язовецът се окопава и заспива зимен сън и няма нужда от бързия койот.

Може да се каже, че те имат "отворена връзка", тъй като и двамата са забелязани да ходят понякога на лов и сами.

Койот и язовец в National Black-footed Ferret Conservation Center. Снимка: Kimberly Fraser, USFWS

Едно изследване, публикувано през 1992 г. също така стига до заключението, че ловът в тандем е не само по-ефективен, но също така изисква по-малко енергия за намирането на плячка.

"Допълнителните морфологични изменения, хищнически стратегии, междувидово сътрудничество и поведенческа гъвкавост им позволява да формират временни ловни сдружения", пише в изследването.

Е, всяко от тези животни е забележителен хищник сам по себе си, но когато са заедно - никой не може да им се изплъзне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !