Единствените грабливи птици, които ловуват на групи

Никола Кереков Последна промяна на 24 септември 2015 в 12:26 9400 1

Кредит Charles W. Juels. Courtesy of Anacortes Telescopes, www.buytelescopes.com

Няколко ястреба формират нещо като "кула", от която най-горно разположеният индивид има по-добра видимост.

Вид: ястреб на Харис или Harris hawk (Parabuteo unicinctus)
Местообитание: сухите шубраци на югозападната част на САЩ до Чили и Аржентина

Запознайте се с единствените хищни птици, които ловуват на групи. Някои от ястребите на Харис работят в екип, като при това прилагат и редица трикове - ако си заек или гущер последното, което би искал е да те погнат тези птици.

"Изумително е да ги наблюдаваш," твърди екологът Дженифър Коулсън (Jennifer Coulson) от Orleans Audubon Society в Пърл Ривър, щата Луизиана. Коулсън се надява да разбере как кооперативния лов работи в природата, където е наблюдаван при групи от два до девет ястреба на Харис. Тя и нейния съпруг, и двамата опитни соколари, имат свой собственоръчно трениран ловен екип, което им позволява да наблюдават от близко това поведение.

Първо животните разучават обстановката, но съвсем не по обичайния начин. "Два или три ястреба се нареждат един върху друг, така че изглеждат като тотем от астреби," обяснява Коулсън. Ястребът разположен най-отгоре, който през цялото време внимава да не нарани този под себе си с острите си нокти, заема позицията с най-добра видимост и сканира околния терен за плячка.

Споделяй и владей

Докато ловуват, индивидите поемат роля която отговаря на техните специфични способности или на статута им в сложната йерархия - както и при вълците. Някои от ястребите с особено добро зрение стават основните съгледвачи на групата, разказва Коулсън. Когато се спуснат, за да преследват заек например, останалите веднага го последват.

Веднъж излетели, един от ястребите води преследването, с партньори от двете му страни, които да уловят плячката ако тя предприеме рязка маневра. Ако първия ястреб се впусне в нападение и пропусне, друг веднага го покрива, извършвайки нова атака, докато първия ястреб възстанови позицията си. Точно като ескадрила устремена към жертвата си.

Работата в екип обаче съвсем не свършва до тук. Ако плячката се крие зад храст, някои от ястребите действат само, за да я изкарат от убежището, като при това пропиляват своя шанс да уловят плячката. Вместо това те влитат шумно в храста, за да подплашат животното и да го принудят да излезе отново на открито, където другите ястреби от екипа да го уловят по-лесно. При други ситуации, например когато група плъхове се скрият заедно в гнездото си, ястреби-пазачи запушват или пазят изхода на бърлогата.

Това, което прави такъв колективен подход ефективен е фактът, че тези уникални социални ястреби споделят плячката си. "По принцип всеки член на екипа, съставен от хищници, би могъл да се промъкне и да убие друг член или поне да открадне по-голяма порция от полагащото му се, но това просто не се случва," разказва Коулсън.

Дали става дума за ястреби, шимпанзета, лъвове, акупи или вълци, кооперативният лов може да възникне еволюционно само ако предимствата му надвишават рисковете и цената на това да останеш сам. Все още не знаем защо ястребите на Харис в южните щати го прилагат или дори дали другите подвидове в Южна Америка, които рядко се срещат на групи го прилагат изобщо.

Споделяне по равно

Има множество различни теории за това, защо ястребите на Харис ловуват в екип. Може би това им позволява да улавят по-голяма плячка, защото повечето индивиди в групата позволява да уловят поне едно голямо животно през краткия интервал най-подходящ за лов, между смрачаване и стъмване. А може би в група те могат по-добре да защитават уловената плячка от мършояди. Може би по-младите индивиди, които ловуват заедно е по-вероятно да оцелеят.

В публикацията си по темата от 2013 г., Коулсън предполага, че груповият лов е необходим, поради изключително тежките условия на местообитанието на ястребите на Харис. Въпреки че всяка от гореизборените теории също може да има значение, Коулсън смята, че в местообитания с малко плячка и много места за прикритие, групите от ястреби може да се справят много по-добре от самотните или дори двойките птици. 

Повече наблюдения на групи от три възрастни ястреба на Харис, ловуващи заедно в райони, при които преди не е наблюдавано такова поведение са били докладвани през август на конференцията на Американския орнитологичен съюз и Орнитологичното общество на Купър към Университета в Оклахома. Това, според някои изследователи, може би се случва, защото ястребите не просто ловуват заедно - те също така живеят в общ дом и се чифтосват помежду си. Все още не е ясно дали кооперативното чифтосване води и до кооперативно ловуване (или обратно). "Когато водя лекции за партньорството между ястребите на Харис, името на презентацията ми е "Семейство, което ловува заедно, остава заедно ('the family that preys together, stays together’), твърди Коулсън.

Изследванията върху южноамериканските грабливи птици може да задълбочат познанията за условията, при които ястребите на Харис са наблюдавани да си кооперират при лов и да позволи да се изясни коя от многото теории най-добре пасва на наблюденията.

Източник: Zoologer

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2015 в 14:08

Сега загря дедо поп какво прави котаракът като му се качи на гърбината. Жалко само че тая внимателност с острите нокти не я е усвоил напълно.

Иначе точно това от картинката може и да е лов ама при по-познатите ни птици (домашна кокошка, градски гълъб) си е брачен танц.