08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Един от най-големите документирани ихтиозаври е бременна самка (водео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 август 2017 в 00:00 55580
Ихтиозавърът - концепция на художника Joschua Knüppe.

Едно наскоро завършило изследване на останките от ихтиозавър, намерен в средата на 90-те години на миналия век, установи, че това е нов вид и представлява бременна самка.

Откритието на палеонтолози от Германия и САЩ е описано в списание Acta Palaeontologica Polonica.

Новият образец е бил дълъг между 3 и 3.5 метра, дължината на черепа е 57,5 ​​см, разказва EurekAlert!.

Ихтиозаврите са изключително успешна група морски влечуги, изчезнали преди около 90 милиона години. Често погрешно са смятани за плуващи динозаври, тези влечуги са се появили преди да се развият първите динозаври. И макар новият вид да е наричан "най-големият ихтиозавър", това не е вярно - най-големите видове ихтиозаври достигат до над 20 метра дължина. Все пак, може да се каже, че новият ихтиозавър е един от най-големите сред добре документираните образци.

Скелетът е почти пълен с изключение на опашката. Открит е в Съмърсет, Южна Англия преди 20 години, но палеонтолозите са започнали изследванията си подробно едва през 2016, когато попада в Държавния музей на Долна Саксония в Хановер, Германия.

След задълбочено научно изследване се оказа, че опашката на ихтиозавъра, показана в музея, не е негова, а е от друг, очевидно различен вид. Съдейки по слоевете, в които е намерена находката, ихтиозавърът е живял в ранния юрски период - преди 200 милиона години. Неговият скелет е доста различен от известните преди това, затова учените го определят като нов вид - Ichthyosaurus somersetensis.

University of Manchester

Особеност на това конкретно животно е наличието в скелета му на ембрион - ихтиозаврите са живораждащи, а не снасят яйца, както повечето влечуги.

Строежът на тялото на ембриона не е много ясен - костите му не са приключили втвърдяването си, което означава, че в момента на смъртта на майката, не е завършил развитието си. Идентифицирани са гръбна перка, част от гръбначния стълб (около 7 см) и ребра.

Ихтиозаврите са добре адаптирани влечуги, произхождащи от техни сухоземни прадеди, които някога са се върнали в морето. Макар че са свързвани с динозаврите, всъщност тяхното родство е сравнително далечно. Преди 100-200 милиона години, ихтиозаврите, съчетаващи външната форма на риба и значително по-усъвършенствана структура, доминират в моретата и океаните, заемайки повечето ниши на хищници. Хранели са се с мекотели, риба и по-дребни влечуги.

Преди 90-100 милиона години изчезват по неизвестни причини - много преди Великото измиране заради падането на астероида преди 66 милиона години, което довежда до края на ерата на динозаврите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.