Ефективността на витамин С срещу COVID зависи от усвояването на витамина

Ваня Милева Последна промяна на 13 ноември 2020 в 09:43 6501 0

Високите дози витамин С, изследвани за лечение на COVID-19, могат да бъдат от полза за някои популации, но изследователите, изследващи неговия потенциал срещу стареенето, казват, че ключовите фактори за ефективността му зависят от нивата на естествения носител (транспортер), необходим за попадане на витамина вътре в клетките.

Възрастта, расата, пола, както и нивата на експресия и генетичните вариации на тези транспортери на витамин С, които ги правят по-малко ефективни, може да са фактори за ефективността на терапията с витамин С срещу COVID-19 и други заболявания, коментират в списание Aging and Disease изследователи от Медицинския колеж в Джорджия в Доклад на Центъра за здравословно стареене.

Изследователите препоръчват тези фактори да бъдат взети предвид при проектирането и изпълнението на клинични изпитвания и когато се анализират резултатите от изпитването, както за COVID-19, така и за други състояния, отбелязва д-р Садананд Фулзеле (Sadanand Fulzele), водещ автор на статията.

Новата природа и липсата на имунитет срещу коронавируса предизвикаха глобално търсене на ефективно лечение на COVID-19. Това включва пренасочване на лекарства с известни профили на безопасност, включително витамин С, утвърден стимулатор на имунната система и антиоксидант, което го направи логичен избор за изследване като средство срещу COVID-19. И двете стратегии са необходими за борба с новия коронавирус, за да се осигури силен имунен отговор, за да се спре репликацията на вируса в тялото, и за да се избегне разрушителната имунна свръхреакция, която самият вирус може да генерира.

В ход са поне 30 клинични проучвания, при които витамин С, самостоятелно или в комбинация с други лечения, се оценява спрямо COVID-19, някои с дози до 10 пъти над препоръчителните 65 до 90 милиграма дневно на витамин С.

Фактори като това дали витамин С може да попадне в клетката или не, вероятно са проблем за ефективността, която терапиите в крайна сметка показват, отбелязва д-р Карлос Изалес (Carlos Isales), съдиректор на Центъра за здравословно стареене на Медицинския колеж в Джорджия.

Всъщност, без адекватни транспортери, които да доставят водоразтворимият витамин през липидния слой на клетъчните мембрани,  витаминът ще се групира около външната страна на клетките в особено големи дози, където всъщност започва да произвежда оксиданти, тоест увреждащи реактивни форми на кислород, вместо да помага за тяхното отстраняване, обяснява Изалес, съавтор на изследването.

„Смятаме, че е важно да разгледаме екпресията [производството] на транспортера“, подчертава Фулзеле.

Те подозират, че ниската експресия на транспортерите е фактор за противоречивите резултати от употребата на витамин С в редица други състояния. Клиничните проучвания при остеоартрит, например автоимунно заболяване, при което неправилно насочената имунна система атакува ставите, са получили смесени резултати, разказва Фулзеле. Въпреки това употребата му при други вирусно-индуцирани проблеми, като потенциално смъртоносен сепсис, е показала полза за намаляване на органната недостатъчност и подобряване на белодробната функция при синдром на остър респираторен дистрес, който също е основна причина за заболяване и смърт при COVID-19.

По време на публикуването на статията в списание Aging and Disease все още не са публикувани проучвания за ефикасността на интравенозни терапии с високи дози на витамина за COVID-19.

Фулзеле, който работи върху ефекта на витамин С, смята, че някои състояния, като остеоартрит и дори нормалното стареене, са свързани със значително намаляване на регулацията на поне един подтип транспортер на витамин С.

Всъщност част от парадокса и загрижеността за COVID-19 е, че тези, които са най-изложени на риск, имат най-вече и по-ниски нива на витамин С, преди да се разболеят, и по-малко транспортери, за да може витаминът да е от полза, ако се приеме, разказва Фулзеле.

Много от най-застрашените от COVID-19, включително групите на възрастните, мъжете и пациентите с хронични заболявания като остеоартрит, хипертония и диабет, са склонни да имат по-ниски нива на витамин С, това е още една причина терапията с витамин С да се счита за разумно отношение, коментира Изалес. Изследователите също така отбелязват, че пациентите могат да развият дефицит на витамин С по време на заболяването COVID-19, тъй като по време на активна инфекция витамин С се изразходва по-бързо. Недостатъчните нива могат да увеличат уврежданията, причинени от прекалено силен имунен отговор.

Макар и да не се прави рутинно, експресията на транспортерите може да бъде измерена днес с помощта на PCR технологията, метод, използван и за тестване за новия коронавирус и за грип. Въпреки че увеличаването на експресията на транспортерите все още не е осъществимо при хората, една от многото изследователски цели на Фулзеле е да се намери лекарство или друг метод за директно повишаване на експресията, който трябва да подобри здравето на възрастните хора и пациенти с други медицински състояния.

Фулзеле отбелязва, че намалените нива на транспортери, случващо се естествено с възрастта, са фактор за отслабване на функциите на имунната система, което също обикновено съпътства стареенето. Това означава, че дори един 60-годишен и един 20-годишен човек да се хранят здравословно, консумирайки сходни, достатъчни количества витамин С, витаминът не е толкова ефективен за повишаване на имунния отговор на възрастния човек. Известно е, че намалената имунна функция при възрастни хора ги излага на повишен риск от проблеми като рак и COVID-19.

Ниските нива на витамин С също са свързани с по-високата смъртност при възрастни хора от причини като сърдечно-съдови заболявания. Високият оксидативен стрес, основен фактор при състояния като сърдечно-съдови заболявания, както и стареенето и сега - COVID-19, също е свързан със значително намалена експресия на транспортери на витамин С.

Изалес и Фулзеле се съмняват, че приемането на много витамин С е добра превантивна стратегия срещу COVID-19, с изключение на хората, при които е установен известен дефицит.

Витамин С е основен витамин, което означава, че хората трябва да го консумират в храната или добавките си. Храните, естествено богати на витамин С са портокали, картофи, домати, броколи, зеле. 

Справка: Gregory Patterson,Carlos M. Isales,Sadanand Fulzele. Low level of Vitamin C and dysregulation of Vitamin C transporter might be involved in the severity of COVID-19 Infection[J]. Aging and disease, www.aginganddisease.org/EN/10.14336/AD.2020.0918

Източник: Vitamin C's effectiveness against COVID may hinge on vitamin's natural transporter levels

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !