Експерти отвориха един от десетките новооткрити саркофази в Египет

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 октомври 2020 в 09:08 20292 0

Кредит Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

Министър ал-Анани и експерти оглеждат току-що отворения саркофаг.

В последните седмици египетските археолози откриват общо 59 идеално запазени дървени саркофага, погребани преди повече от 2 500 години в некропола в Сакара, част от древната египетска столица Мемфис.

Сега екипът отваря един от изящно декорираните саркофази на събитие пред медиите и открива мумифицираните останки на починалия, повити в погребално платно, върху което са изрисувани йероглифи в ярки цветове.  

"Много сме щастливи от това откритие", споделя Мостафа Уазири (Mostafa Waziri), генерален секретар на Висшия съвет по антиките. 

След откритието на първите 13 саркофага, учените откриват още в шахти на дълбочина 12 метра. 

Възможно е още многобройни саркофази да са погребани на това място, близо до известната пирамида на Джосер на 4 700 години, смята министъра на туризма и антиките Халед ал-Анани (Khaled al-Anani). Според него това не е краят, а едва началото на едно по-голямо откритие. Министъра добавя, че саркофазите датират от преди 2 500 години, от късния период на Древен Египет.

При разкопките в Сакара в последните години учените откриват и други интересни артефакти като мумии на змии, птици, скарабеи и други животни. В района са открити и десетки статуи, включително бронзова фигура на древното божество на лотосовия свят Нефертум. 

Част от саркофазите, открити при скорошните археологически проучвания в некропола Сакара. Кредит: Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

Предварителните проучвания на саркофазите предполагат, че те вероятно са принадлежали на жреци, висши държавници и други важни фигури в обществото на Древен Египет по време на 26-тата династия, обяснява Анани.

Предстои всички те да бъдат преместени в Големия египетски музей, който ще бъде открит на платото Гиза. Саркофазите ще бъдат изложени близо до 32 други запечатани саркофага на жреци от 22-рата династия, открити през 2019 г. в Луксор. Откриването на музея, отложено няколко пъти, засега е планирано за 2021 г. В него ще се съхраняват хиляди артефакти от историята на Египет, още от прединастическата ера до гръко-римския период.

Египет се надява с многобройните скорошни открития, които ще бъдат изложени в Големия музей, да привлекат повече туристи, тъй като секторът страда в последните години заради политическите събития, а през 2020 г. и пандемията от COVID-19.

Източник: Science alert - Archaeologists Just Unveiled a Fully Intact Mummy That's Been Sealed For 2,500 Years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !