Екстремна диета може да излекува диабет тип 2

86% от хората, които губят 15 или повече килограма, получават ремисия след една година

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 декември 2017 в 00:00 31417 0

Кредит Pixabay

Диабет тип 2 се дължи на излишната мазнина в черния дроб и панкреаса, но строга диета може да излекува трайно пациентите с това заболяване, дори и тези, които са страдали от него с години, твърди ново проучване.

Професор Рой Тейлър (Roy Taylor) от Университета в Нюкасъл, Великобритания е прекарал почти четири десетилетия изучаване на състоянието и ще представи преглед на откритията си на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD 2017) в Лисабон, съобщава сайтът на университета.

Констатациите са описани в The Lancet.

Изследването на проф. Тейлър разкри някои интересни факти за хората с диабет тип 2:

  • Излишните калории водят до излишък на мазнини в черния дроб
  • В резултат на това черният дроб реагира слабо на инсулин и произвежда прекалено много глюкоза
  • Излишните мазнини в черния дроб се предават на панкреаса, което води до увреждане на клетките, произвеждащи инсулин
  • Загубата по-малко от 1 грам мазнини от панкреаса чрез диета може да предизвика да започне отново нормалното производство на инсулин, обръщайки хода на заболяването диабет тип 2
  • Този обрат в развитието на диабета остава възможно дори 10 години след началото на заболяването.

Професор Рой Тейлър.

Клиничното проучване, обхващащо близо 300 души на възраст между 20 и 65 години, показва, че диабет тип 2 може да бъде излекуван след екстремна диета зконтрол на теглото. 86% от пациентите, които са загубили 15 кг или повече, са преминали ​​в ремисия.

"Тези открития са много вълнуващи", коментира професор Майк Лийн (Mike Lean), съавтор на изследването от Университета в Глазгоу, пред Science Alert. "Те могат да направят революция в начина, по който се лекува диабет тип 2".

Клиничното изпитване за ремисия за диабет (Diabetes Remission Clinical Trial - DiRECT) случайно разпределя пациентите или към програма за интензивен контрол на теглото, или към нормален режим за диабетно болни. 149-те участници в програмата за контрол на теглото ще се хранят със супи или здравословни шейкове, за да ограничат приема на калории до 825-853 на ден в продължение на три до пет месеца.

След този първи интензивен етап, в ежедневната им диета е въведена и друга храна отново и са подкрепени в усилията им за отслабване от здравни специалисти, включително психотерапевти. Те също така и тренират повече.

46 процента от хората от програмата за контрол на теглото влизат в ремисия. Нивото на ремисия зависи от нивото на загуба на тегло, обясняват изследователите.

От 36-те души, които са загубили поне 15 килограма, 86% са обърнали хода на заболяването. Повече от половината - 57% - от тези, които са загубили между 10 и 15 кг - или 28 - също са в ремисия. Сред хората, които са загубили между 5 и 10 кг или по-малко, 34% са постигнали някакви признаци на ремисия.

За сравнение, само 4% от групата, лекувана с обичайните грижи за диабетно болни, са показали признаци на ремисия.

Изследователите подчертават, че самото хранене може да направи революция в начина, по който гледаме на лечението на диабета.

Пациентите ще трябва да се придържат към здравословните навици, за да избегнат рецидив на диабета, предупреждават учените.

Проучването ще продължи до октомври 2018 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !