05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ембрионите на животните са еволюирали преди самите животни, разкри проучване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2019 в 11:25 28890
Компютърни модели, базирани на рентгенова томографска микроскопия на фосилите, показващи последователните етапи на развитие. Кредит: Philip Donoghue and Zongjun Yin

Животинските ембриони може да са еволюирали преди животните, установи изследване, проведено от екип учени от Университета в Бристол.

Животните са еволюирали от едноклетъчни организми, преди да се диверсифицират в 30 или 40 различни анатомични модела. Кога и как предците на животните са извършили прехода от едноклетъчни микроби към сложни многоклетъчни организми, се спори отдавна.

Досега еволюцията на животните се изучаваше само чрез анализ на живите организми, но сега изследователски екип открива, че фосилни ембриони, едноклетъчни роднини на и днес живеещи организми, имат многоклетъчен етап в жизнения си цикъл, което показва, че ембрионите са започнали еволюцията първи.

Първо еволюира животинският ембрион

Изследователите откриват фосили в скални пластове на 609 милиона години в провинция Гуйджоу в Южен Китай. Вкаменелостите, наречени Caveasphaera, са с диаметър едва около половин милиметър. Рентгеновият анализ на тези фосили показа, че са запазени чак до съставящите ги клетки.

"Рентгеновата томографска микроскопия работи като медицинската компютърна томография, но ни позволява да видим характеристики с размер по-малък от една хилядна от милиметъра. Ние успяхме да разграничим фосилите по стадии на растеж, като реконструирахме ембриологията на Caveasphaera", разказва Кели Варгас (Kelly Vargas), изследовател в Школата за науки за Земята към Университета в Бристол в прессъобщение на университета

„Нашите резултати показват, че Caveasphaera сортира клетките си по време на развитието на ембриона, по същия начин като живите животни, включително хората, но нямаме доказателства, че тези ембриони, са се развили в по-сложни организми", обяснява съавторът Дзундзюн Ин (Zongjun Yin) от Института по геология и палеонтология на Нанкин, Китай.

Изображение, получено с помощта на сканираща електронна микроскопия, на ембрион на Caveasphaera, на което се вижда неговата клетъчна структура и нарастващите връхчета, при които клетките се увеличават по брой чрез деление. Изкопаемият образец е с диаметър под половин милиметър. Кредит: Philip Donoghue and Zongjun Yin

"Caveasphaera са имали жизнен цикъл подобен на близките им, живеещи и сега сродни животни, които редуват едноклетъчни и многоклетъчни стадии. Но Caveasphaera отива една стъпка по-напред, като реорганизира клетките си по време на ембрионалното си развитие", коментира Джон Канингам (John Cunningham), съавтор на изследването.

"Caveasphaera е най-ранното доказателство за тази най-важна стъпка в еволюцията на животните, което позволи да се развият различни тъканни слоеве и органи", казва съавторът Стефан Бенгтсън (Stefan Bengtson) от Шведския природонаучен музей.

Справка: The Early Ediacaran Caveasphaera Foreshadows the Evolutionary Origin of Animal-like Embryology
Zongjun Yin et al., Current Biology

ИзточникAnimal embryos evolved before animals, EurekAlert! 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.