Енциклопедия „География“ показва чудесата на нашата планета

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 септември 2016 в 12:45 4354 0

Нашата планета Земя е прекрасно и уникално място. Богато илюстрираната енциклопедия „География“ ще ви запознае с всевъзможни интересни факти за нея - от ядрото до горните слоеве на атмосферата, от Северния до Южния полюс, от естествените процеси до влиянието на човека върху околната среда.

Авторът на много детски енциклопедии Джон Удуърд (John Woodward) е консултиран от биоложката д-р Ким Браян (Kim Bryan). Оригиналното издание е на издателство DK, част от Penguin Random House.

Чудовища като от „Пришълецът“ дебнат в три океана

Помните ли ужасното нещо, което изскачаше от устата на извънземното същество в холивудския хит „Пришълецът“? Създаде го художникът Ханс Рудолф Гигер, а след като спечели „Оскар“ за спецефектите във филма, се нароиха куп версии за това откъде е почерпил вдъхновение. Приживе самият Гигер казваше, че идеите за външния вид на Пришълеца са плод на неговото въображение, подклаждано от творчеството на фантаста Хауард Лъвкрафт. Но се оказа, че в океанските дълбини в действителност се е притаило зъбато чудовище, като че излязло от филма на Ридли Скот.

Заради змиевидното тяло и специфичната захапка са го нарекли риба усойница. Тя принадлежи към род Chauliodontidae, чиито представители се чувстват добре дори в пълния мрак на 4000 м дълбочина, макар че най-често ловуват в зоната от 500 до 1000 м. Срещат се в три океана – Тихия, Индийския и Атлантическия, но за щастие достигат едва до 35 см дължина. Все пак рибите усойници са достатъчно интересни, та авторът на богато илюстрираната световна енциклопедия „География“ Джон Удуърд да им отдели специално място в раздела „Живот на Земята“. Книгата вече може да се намери и на български език с логото на „Книгомания“.

Енциклопедия „География“ доказва с още любопитни факти – за земетресения, цунамита, вулкани, ледени епохи, ерозии, урагани и прочие явления, че нашата планета е невероятно място. Нейните над 300 страници, посветени на кръговрата на водата и скалите, на динамиката на климатичните промени и възникването на живота ще помогнат на всеки читател да разбере как се е формирала и как функционира Земята, но и какво е постигнало човечеството в съюз или в битка с природата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !