Ето какво се случи, когато бе симулиран удар на астероид-убиец

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 май 2019 в 11:58 11542 0

@esaoperations/Twitter

На 29 април 2027 г. се случи ужасно събитие, което промени света завинаги.

Астероид с дължина 60 метра, наречен PDC 2019, навлезе в атмосферата на Земята със страховитата скорост от 19 км/сек. и удари Сентръл парк в Ню Йорк.

Взривът освободи 20 мегатона енергия - 1000 пъти енергията на атомната бомба, хвърлена върху Хирошима.

Този астероид, разбира се, бе хипотетичен, но един ден това може да стане наистина.

През последната седмица група космически експерти, включително от НАСА, Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) и Европейската космическа агенция (ЕКА), се събраха и проведоха симулационен експеримент, за да проверят какво може да се направи при подобен видбедствие.

Да, не се справихме много добре, според ScienceAlert.

Експериментът, наречен IAA Planetary Defense Conference, продължи пет дни, но времевата рамка беше 8 години - откриваме хипотетичния астероид на 26 март 2019 г., така че светът има почти десетилетие преди да измисли какво да прави, когато астероидът удари Земята.

По хипотетичния сценарий до 2021 г. НАСА  изпраща разузнавателна мисия, за да разбере повече за размера, орбитата и състава на астероида.

След това, през 2024 г., три сонди се изпращат да се блъснат в космическата скала с надеждата да избутат астероида.

Въпреки че основното тяло е отклонено, фрагмент от 50-80 метра се откъсва и все пак е на път да се сблъска със Земята.

Според АФП Вашингтон решава да използва ядрена бомба, за да отклони скалата, но идеята не се възприема от света поради политически разногласия.

И така, хората са евакуирани, а астероидът се сблъсква със Земята на 29 април 2027 година.

Ефектът от удара опустошава територия с радиус от 15 километра, напълно унищожавайки Манхатън. Такъв взрив означава, че няма да има оцелели в рамките на 83 квадратни километра, като щетите се простират до 68 километра от точката на сблъсъка .

За разлика от тях, 11 септември унищожиха 65 хиляди квадратни метра, което струваше общо 2 трилиона долара икономически щети.

Но научихме ли нещо?

Тези сценарии създават безкрайни въпроси, като например колко време ще трябва да евакуираме толкова много хора, къде ще отидат и как ще защитим неща като ядрените съоръжения.

Управлението на такова бедствие изисква много повече от просто експерти, занимаващи се с космически сценарии. Изпълнението на тези симулации ще помогне да се проучат потенциалните отговори на многото логистични проблеми на място. Например, как биха се държали гражданите по време на такова бедствие?

„Ако знаехте, че домът ви ще бъде унищожен след шест месеца и че няма да се върнете отново, ще продължите ли да плащате ипотеката си?” пита Виктория Андрюс (Victoria Andrews), офицер по планетарна защита на НАСА, съобщава АФП.

Както обяснява блогът на Европейската космическа агенция (ЕКА), астероидните удари са единственото природно бедствие, което имаме силата да предотвратим, и което можем да открием години или десетилетия предварително.

Съвременните технологии - като мощните телескопи по целия свят и Центърът за координация на обектите, преминаващи в близост до Земята - помагат за откриването на потенциално проблематични астероиди, докато бъдещите технологии - като космическия кораб DART на НАСА - ще бъдат от ключово значение за защитата на планетата.

"Първата стъпка в защитата на нашата планета е да знаем какво има там", обяснява Рюдигер Йен (Rüdiger Jehn), ръководител на отдела за планетарна отбрана в ЕКА, в началото на седмицата.

"Само тогава, с достатъчно предупреждение, можем да предприемем необходимите стъпки, за да предотвратим напълно астероиден сблъсък или да намалим до минимум щетите, които може да причини на Земята."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !