ExoMars2016 изпраща два космически апарата за старта им от Байконур (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 08:35 3558 0

"Скиапарели" се инсталира в горната част на TGO.

Два космически апаратa от мисията ExoMars 2016 се подготвят за изпращане до Байконур и за старта им през март.

Определена е първата дата - 14 март, съобщава сайтът на Европейската космическа агенция

ExoMars е съвместна мисия на "Роскосмос" и ЕКА, състояща се от два етапа. Първо като част от експедицията ExoMars 2016, към Марс ще се отправи орбиталната станция (Trace Gas Orbiter - TGO) и спускаемият модул "Скиапарели" (Schiaparelli). През 2018 г. се планира на Червената планета да се спуснат марсоход и повърхностна научна платформа. И двата старта ще бъдат изпълнени с ракетата "Протон" от космодрума Байконур.

Сега се провеждат заключителните операции, свързани с изпращането на TGO и "Скиапарели" от производствените площадки на Thales Alenia Space в Кан, Франция, където досега бяха на разположение на медиите за последни снимки, преди да напуснат Европа. Те ще бъдат транспортирани отделно в средата на следващия месец, а на космодрума ще пристигнат, съответно, на 21 и 23 декември.

"Беше необходимо да се извърши сериозна работа в рамките на проекта ExoMars2016, за да достигнем тази точка, когато ще сме готови за старта през пролетта следващата година", - заяви Алваро Хименес (Alvaro Gimenez), представител на ЕКА и Robotic Exploration. "Ние имаме намерение да започнем нова ера в изследването на Марс за Европа и нашите руски партньори".

"ExoMars проектът е уникален пример за руско-европейско сътрудничество в областта на изследването на дълбокия космос. Полетът през 2016 е първата стъпка от нашето сътрудничество и вече в близко бъдеще, ние планираме да извършим много съвместни проекти, свързани с изследването на космоса" - отбелязва Сергей Савелиев, заместник-генерален директор на Роскосмос. 

Донато Аморозо (Donato Amoroso), представител на Thales Alenia Space: "За нашата компания, Thales Alenia Space, беше чест да има водеща роля в програмата ExoMars. Като производител на орбиталния апарат и на спускаемия модул за изследване на Марс, успяхме да решим огромни технологични и човешки предизвикателства".

"Скиапарели", инсталиран върху TGO. Източник: ESA/ATG medialab

След старта, ще минат седем месеца преди корабът да достигне Червената планета. "Скиапарели" ще се отдели от TGO на 16 октомври и изпълнявайки серия от маневри ще кацне на 19 октомври в района Meridani Planum. На повърхността на Марс, апаратът ще поработи няколко дни, при което ще провери технологиите, които ще позволят при следващия полет кацането на марсохода. След като е на повърхността, "Скиапарели" ще проведе няколко научни експеримента за анализ на околната среда.

ExoMars 2016 Източник: ESA/ATG medialab

След серия от маневри през 2017 г., TGO ще излезе на орбита около Марс, където ще анализира състава на газовете в атмосферата. От особен интерес е разпространението и разпределението на метан. Неговото присъствие в атмосферата би означавало, че има постоянен източник на повърхността и TGO може да определи дали той е с биологичен или геоложки произход.

Орбиталната станция ще следи също сезонните промени в състава и температурата на атмосферата, за да състави карта на подземния воден лед. И накрая, тя ще се използва като ретранслатор по време на експедицията ExoMars2018, когато спускаемия модул със всъдехода и повърхностната научна платформа ще лети до Марс през 2018 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !