05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Феновете на Леми искат името му в Менделеевата таблица

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 януари 2016 в 20:05 67083

Феновете на британската метал група „Моторхед“ публикуваха петиция, с която призовават Международния съюз за чиста и приложна химия да даде името „Лемий” (англ. – Lemium) на един от новооткритите тежки метали, които влязоха в Менделеевата таблица.

По този начин те искат да отдадат почит на вокалиста на групата – Леми Килмистър, който почина през декември след неуспешната си борба с рака.

Джон Райт, който е създател на подписката „Лемий“ е изключително подходящо име за някой от новите елементи с поредни номера 113, 115, 117 и 118, тъй като те всики са тежки метали (което кореспондира на стила на „Моторхед“ – метъл).

Към днешна дата нито един от изкуствено създадените четири елемента си няма име и символ, а изискването към именуването на химичен елемент е той да бъде кръстен на митологично понятие, минерал, свойство, име на място, държава или учен.
В подкрепа на предложението си към Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) - неправителствена организация, подпомагаща прогреса в областта на химията – Райт изтъква, че вече има звезда с името на Килмистър.


поп Дръвчо 08.01 2016 в 12:22 3
+ 5
- 2
Казва се и по двата начина. В научните среди има две течения - поименни названия и функционални названия. Борбата между двете течения я правят хора които нямат особен принос в науката.
Митко 08.01 2016 в 09:36 2
+ 6
- 18
Не се казвьа "Менделеева", а "Периодична" таблица!!!!!!!!
поп Дръвчо 08.01 2016 в 01:05 1
+ 5
- 1
Брей.
Че в научно-техническата интел'генция изобилстват металяги не е ново сведение. Името също пасва на общата картина. Ама е рано - все още названията са политически. По-натам, като се преполови деветия период ще има и благотворителни търгове, и забавни хрумки като тази.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.