Формата на зеницата показва дали едно животно е хищник (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 09:54 15408 0

Кредит www.felinest.com

Зениците, които регулират количеството светлина, която влиза в окото, са в най-различни форми. 

Защо нашите зеници са кръгли, котките имат вертикални елипси, а овцете - хоризонтални? Учените са изяснили, че формата на зеницата може да покаже мястото на животното в хранителната верига.

Оказа се, че формата на зеницата помага на тревопасните да забелязват по-добре враговете си, а вертикалната форма на зениците на хищниците помага за по-ефикасен лов. Резултатите от изследването са представени в списание е Science Advances тази седмица.

"За видовете, които са активни денем и нощем, като домашни котки, формата на зениците осигурява динамичен диапазон, необходим им да виждат на слаба светлина , но да не се заслепяват от обедното слънце," - коментира Мартин Банкс от Университета на Калифорния Бъркли пред Еurekalert. "Когато се разширяват, техните зеници (а също и на геконите, например) се променят, увеличавайки площта си 300 пъти. Нашите, от друга страна, могат да разширят площта си само 15 пъти. Но, "защо не виждаме диагонални форми?" - добавя изследователят. "Това изследване е първият опит да се обясни защо има такива ориентации".

Компютърният анализ на формите на зениците на 214 вида животни показал, че са силно свързани с екологичните ниши, които заемат животните.

Тревопасните

Разтеглените по хоризонтала зеници пропускат повече светлина в лявата и дясната част на окото - така животното по-лесно ще забележи приближаването на хищниците.Ориентацията помага и да се ограничи ослепителната светлина на слънцето отгоре, така че животното да може да види земята по-добре, казват изследователите.

Ако обаче овцете наклонят главата си към земята, за да пасат, хоризонталната зеница би трябвало да загуби предимството си, защото се променя наклона и - тя става перпендикулярна. Но наблюдавайки козите в зоологическата градина, изследователите открили, че когато тревопасните наклонят главата си, очите им се завъртат на 50 градуса и отново остават успоредни на земята. Същата способност е открита и у коне, антилопи и други тревопасни.

Снимка:Gordon Love/Durham University.

Хищниците

Вертикално удължената зеница засилват дълбочината на зрението и помага на хищниците да се фокусират върху плячката. Тя позволява на хищниците да оценят по-добре разстоянието до жертвите си.

"Изненадващ факт, който забелязахме в това проучване е, че тесните вертикални зеници са свързани с хищници, които са близо до земята", каза Уилям Спарк (William Sprague), изследовател в лабораторията на Банкс. "Така домашните котки имат вертикални зеници, но по-големите котки, като тигри и лъвове, нямат. Техните зеници са кръгли, подобно на хората и кучетата."

Вертикалните зеници помагат на дребните хищници, които се движат близо до земята, да преценяват добре разстоянията до плячката: Над 82% от хищниците с вертикални зеници имат височина до раменете по-малко от 42 сантиметра, според проучването.

И накрая, кръгли зеници са свързани с активно търсене на храна и височината на погледа. Очите ни, например, са твърде далече от земята, за да се възползват от светлинния контрол на вертикалните и панорамната гледка на хоризонталните форми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !