Може да свалите нов софтуер, показващ света през очите на животните

Кристин Каменова Последна промяна на 08 август 2015 в 10:31 6567 1

Скрийншот от видеото с указанията за ползване на софтуера.

Усъвършенствана е нова фотографска технология, която разкрива света през очите на различни животни.

Софтуерът, който трансформира най-обикновени дигитални снимки така, както биха ги видели животните, може да бъде използван за анализ на цветове и шарки, особено полезен за проучването на различни видове сигнализации, камуфлаж и ценен за всеки, който желае да определи точно и обективно различните цветове.

Новата технология е разработена от учени на университета Екзетър (University of Exeter), а данните са публикувани в научното списание Methods in Ecology and Evolution на 6 август.

Софтуерът, който е приложим в най-различни сфери, вече се използва от организацията Sensory Ecology за разнообразни изследвания: промяната на цвета при раците от вид Carcinus maenas, проследяване на промяната на цвета на лицето по време на овулация, установяване на камуфлажните белези при новоизлюпили се козодои, разказва Science Daily.

Джулиън Тросианко от Центъра по екология и опазване в университета Екзетър заявява: "За първи път погледът на света през очите на друго животно може да се осъществи с такава лекота и то благодарение на този нов софтуер. Досега използването на дигитална камера при замерването на цветове и шарки в природата е било почти невъзможно или недостатъчно точно. С този софтуер снимките могат да бъдат калибрирани и променяни според животинското зрение, така че да може да се види как една и съща снимка би изглеждала през очите на човек и на нечовек."

"Надяваме се, че учените ще използват този свободен и удобен за потребителя софтуер за осъществяването на проучвания и анализ на дигитални снимки."

Досега нямаше толкова лесен и достъпен софтуер. Изследователите трябвало да се справят ръчно, което често включва програмиране и сложни пресмятания. Този софтуер, пуснат за безплатно ползване, дава възможност за калибриране, съединяване на няколко слоя - видима и UV светлина - прехвърляне към животинското зрение и лесно измерване на снимки.

Цветното зрение е разнообразно в животинското царство и дори би могло е различно за един и същ вид.

Очите на повечето хора и примати различават трите основни цвята - зелено, червено и синьо, което е повече от това, което могат различат други бозайници - само синьо и жълто.

За хората е невъзможно да си представят света в повече от тези трите цвята, но различаването на повече от четири цвята е често срещано при видове птици, влечуги, земноводни и насекоми. Много от тях виждат и ултравиолетовия диапазон, свят напълно невидим за нас без инфрачервена камера. Учените, които цял живот се занимават с изследването на някои от тези видове, трябва да измерват UV, за да разберат по какъв начин именно тези животни виждат заобикалящия ги свят.

Като използвате инфрачервена камера на максимум чувствителност и заснемете снимка през филтър с видимост, със софтуера можете да я комбинирате със втора, заснета през ултравиолетов филтър. Така програмата ще може да генерира функциите, нужни за да ви покаже снимката през погледа на кое да е животно.

Учените са предоставили специфична информация за настройките в камерата относно често изучавани животни като човека, синия синигер, пауна, медоносните пчели, поровете и някои видове риба.

Растенията нерядко изглеждат странни, погледнати под UV светлината, тъй като голям брой от тях сигнализират на своите опрашвачи - например пчелите, които също могат да различават UV-лъчите, за да ги привлекат към себе си.

UV-излъчванията е важен ориентир и при птиците, влечугите и насекомите, особено по време на размножителния сезон, за да покажат своите колоритни багри пред противния пол.

На тези снимки може да наблюдавате именно това UV осветяване, видимо единствено за индивиди от същия вид гущери Gallotia gallot. Снимката отляво е видима за човешкото око, а тази отдясно само за гущерите. Оранжевият цвят отстрани по бузите и челюстите на гущерите е видим само за Gallotia gallot, но не и за нас. Ето как, еволюционният натиск е направил гущерът едновременно сливащ се с околната среда в зелено, като така го предпазва от хищници и сигнално оранжев, за да бъде забелязван от и да привлича своя вид. Снимка: Jolyon Troscianko

Ето от тук можете да изтеглите безплатния софтуер. 

Видео с указанията за ползване на софтуера:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2015 в 10:06

Как UV-лъчите ще се "видят" от инфрачервена камера. Те нали са в другия край на спектъра? Или някои IR камери могат и това?