Фосили от най-старите дървета в света разкриват сложна анатомия, невиждана преди

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 октомври 2017 в 12:25 5569 0

В новото изследване учените показват, че най-ранните изкопаеми дървета принадлежат към класа Cladoxylopsida. Google Sites

Първите дървета, израснали на Земята, са били и най-сложните, показва ново изследване.

Вкаменелости на дърво на 374 милиона години, намерено в северозападен Китай разкрива взаимосвързана мрежа от дървесни проводящи тъкани в ствола на дървото, която е много по-сложна от тази на дърветата, които виждаме днес около нас, пише phys.org.

Проучването на изследователи от Института по геология и палеонтология на Китайската академия на науките (NIGPAS) в Нанкин, Университета в Кардиф (Великобритания) и Държавния университет на Ню Йорк в Бингхамптън (САЩ) е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences на 23 октомври.

Еволюцията на дърветата и горите в средата или в края на периода девон преди 393-359 милиона години дълбоко трансформира сухоземната среда и атмосферата.

Проводящата тъкан е отговорна за провеждането на водата от корените на дървото до неговите клони и листа. В познатите ни дървета тази тъкан образува цилиндър, към който е добавят нови пръстени от година на година плитко под кората. При други дървета, например палмите, проводящата тъкан се образува от тръбички, вградени в меките тъкани на ствола.

В новото изследване учените показват, че най-ранните изкопаеми дървета принадлежат към класа Cladoxylopsida. Тяхната проводяща дървесна тъкан е разположена на разпръснати снопчета във външните 5 см от ствола на дървото, а средата на ствола е напълно куха. Тесните тръбички са разположени по организиран начин и са взаимно свързани помежду си като фино настроена мрежа от водопровеждащи клетки.

Илюстрация на напречното сечение през малкия ствол, показваща три естествено фрактурирани части. Xu and Berry, 2017.

Но как тези структури нарастват и как дърветата са започнали да стават достатъчно високи, за да образуват гора все още е неясно.

Статията разглежда изключително добре запазени изкопаеми стволове на дървета на около 374 милиона години от Синцзян, в северозападната част на Китай. В това изследване екипът учени извършва теоретичното си проучване въз основа на изключително запазени до 70 сантиметра в диаметър силикатизирани изкопаеми стволове с добре запазвана клетъчна анатомия. Тези фосили показват, че най-ранните дървета, образуващи гора на Земята, са успели да постигнат големината си по уникален метод, който включва изграждането на кух цилиндричен скелет от свързани помежду  нарастващи дървесни нишки, които се саморазкъсват на парчета и се сриват под собствената си тежест по контролиран начин като по този начин дървото разширява диаметъра си.

Cladoxylopsida са най-ранните големи дървета, които формират в световен мащаб основната част на горските екосистеми в началото на Късния девон (преди около 393-372 млн години).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !