29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гъби на 99 млн години са намерени в кехлибар

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 март 2017 в 11:33 51140
Снимка: Cai et al

Учудващо добре запазени гъби, заключени в кехлибар преди около 99 милиона години, са открити в музейна сбирка в Китай. В същата колекция кехлибари от Бирма са намерени и непокътнати бръмбари на 125 милиона години, съобщи phys.org.

Гъбите, разпределени в отделно царство, обитават нашата планета също толкова отдавна, както растенията и животните. Основна храна на гъбите са паднали и изгнили дървета и други растителни остатъци, които се появяват в средата на периода Карбон. Плодните тела на гъбите, които обикновено под формата на малки чадърчета виждаме над почвата, са изключително нежни и крехки и затова в колекциите на палеонтолозите има основно следи от спори и мицел.

Открити са разнообразни пластинчати гъби и бръмбари - микофаги (хранещи се с мицел), последните принадлежащи към Oxyporinae, чиито съвременни членове и днес се срещат в меките тъкани на гъбите.

Изследователите от Института по геология и палеонтология в Нанкин (NIGPAS) на Китайската академия на науките са изненадани​ колко добре са запазени находките в древната смола, а също и колко са подобни на съвременните гъби.

Резултатите са публикувани в Nature Communications на 16 март, 2017.

Реконструкции на гъби и бръмбари от периода Креда. Източник: Cai et al.

Всички изследвани гъби са много добре запазени и могат да бъдат групирани в четири форми. Стъбло и цяла непокътната шапка, съдържаща различни пластинки, се виждат в повечето от тези кехлибарени гъби.

Новото откритие предполага продължителен еволюционен застой на формата на тялото за най-малко последните 99 милиона години.

Още по-интересно е, че в кехлибара са намерени и останки от древни късокрили бръмбари Oxyporus с особености, които съвпадат с тези на съвременните видове и показват, че са се хранели с гъби още от ерата на динозаврите пред 126 млн години. 

Според учените, това означава, че преди 120 милиона години между гъбите и насекомите са се създали силни взаимноизгодни отношения.

Съюзът е бил толкова успешен, че участиците в него са спрели да еволюират.


 Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.