Галактиката NGC 1097 има черна дупка с маса 140 милиона слънца (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юни 2015 в 10:53 3913 0

Кредит ESO/R

NGC 1097

Свръхтежка черна дупка в центъра на една далечна галактика има маса повече от 140 милиона слънца, се казва в ново проучване.

Видео, публикувано от Националната радиоастрономическа обсерватория показва как астрономите са "претеглили" черната дупка в центъра на спиралната галактика NGC 1097, съобщава сайтът Space.com.

Много галактики имат в техните центрове огромни черни дупки, които влияят върху растежа и развитието на галактиките. Галактиката NGC 1097 е на разстояние от около 47 милиона светлинни години от Земята, което е доста далече за определяне масата на централната черна дупка. 

Но астрономите все пак са намерили начин да се определи нейната маса. Използвайки големият телескоп в Атакама Atacama Large Millimeter/submillimeter Array in Chile (ALMA), те проследяват движението на молекулярни газове от два различни типа около центъра на галактиката. Анализирайки данните, те успели да изчислят силата на гравитационното привличане на черната дупка, а оттам и нейната маса.

Резултатите показват, че масата на черната дупка в центъра на галактиката NGC 1097 е 140 милиона слънца, което е много повече от масата на черната дупка в центъра на Млечния път, която е около 4 милиона слънца.

За определяне на масата на черната дупка на галактика NGC 1097 са водени наблюдения с телескопа ALMA върху разпределението и скоростите на два вида газове, циановодород и формил-катион. Тези газове си взаимодействат слабо с околната среда на галактиката, така че могат да покажат точна картина на въздействието на гравитационните сили на привличане на черната дупка в центъра на галактиката.

Разпределението на два газа, циановодород (червено) и формил-катион (зелен), са показани около изображение на галактиката NGC 1097. Снимка:ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), K. Onishi (SOKENDAI), NASA/ESA Hubble Space Telescope

За събирането на необходимото количество данни са били нужни само няколко часа, след което астрономите са успели да научат достатъчно за разпределението и скоростта на газовете, а оттам и за определяне на силата на гравитацията на черната дупка.

Новото изследване е описано подробно в The Astrophysical Journal, 15 юни тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !