"Гей" лешояди от зоопарка в Амстердам станаха родители (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юни 2017 в 12:11 9494 2

Снимка: ARTIS

Два мъжки лешояда, които живеят от дълго време като двойка, успешно излюпиха яйце. То им е било дадено от персонала на зоологическата градина в Амстердам, където живеят, след като е било изоставено, съобщи ВВС. 

Двойката се е грижила за яйцето в продължение на два месеца. Зоопазачът Йоб ван Тол (Job van Tol) отбелязва, че двамата бащи са "много близки като двойка" и се справят с родителството перфектно. 

"Имаме ги от няколко години. Те винаги са изграждали съвместно гнездо, винаги са били обвързани. Но като мъжки единственото, което не могат да правят е да снасят яйца", обяснява Ван Тол. Затова и когато персоналът на зоопарка открива изоставено яйце, което нито един лешояд не е искал да осинови, в началото го поставят в инкубатор, но след това решават да го поставят в гнездото на мъжката двойка.

"Беше рисковано, защото нямахме гаранции за успех, но си помислихме, че това е техният шанс", допълва Ван Тол. 

Новите родители са изключително внимателни и покровителствени към бързо растящото си потомство, което вече е на 20 дни. "Също като при някои пингвини, лешоядите вършат всичко еднакво, редуват се във всички дейности. Женските снасят яйцата, но ги отглеждат заедно, търсят храна заедно. Мъжките са програмирани да полагат грижи", обяснява Ван Тол.

Това е първото успешно излюпване в зоопарка от пет години. По същото време с малкото на гей двойката в зоопарка се е излюпил и още един лешояд - от двойка хетеросексуални родители, спасени при пътен инцидент в Испания. Зоопаркът се надява да пусне новите птици на свобода когато пораснат и станат независими.

Миналата година в Германия друга двойка мъжки лешояди също започна да отглежда яйце, но за съжаление то не се излюпи. Тогава при опита на пазачите да махнат яйцето двойката е станала агресивна.

Лешоядите са изключително майчински устроени и са подценени за ролята, която играят, коментира д-р Корин Кендъл (Corinne Kendall), експерт по лешоядите в зоопарка в Северна Каролина, САЩ. "Те полагат много добри грижи за своето потомство. Древните египтяни са почитали лешоядите за това. Били са символ на женствеността", обяснява Кендъл.

При повечето видове лешояди е много трудно да се различат мъжките от женските когато са на свобода, затова и няма данни за хомосексуалност, обяснява още Кендъл. "Но е напълно обяснимо двама мъжки да се грижат за яйце. Като се остави настрана снасянето му, те са напълно способни да вършат всичко останало", допълва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

02.06 2017 в 19:05

Те тия твари изобщо различават ли се едни други за мъжки/женски? Или се гушкат по двойки в гнездата пък ако на някакъв етап се появи яйце и успеят да го излюпят - берекет...

Някои птици със сигурност така я карат, други (домашна кокошка примерно) си имат доста очевиден диморфизъм - и поведенчески, и на външен вид.