Геомагнитна буря унищожава 40 сателита Starlink на Мъск, но това няма да помогне на астрономите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2022 в 11:01 21169 0

Няколко сателита Starlink 6, наблюдавани на 28 април 2020 г. над американския щат Джорджия. Те са с магнитуд 3,3 и се виждат с просто око. Снимката е с 2-секундна експозиция. Кредит: Jud McCranie/Wikimedia Commons

Според SpaceX геомагнитна буря е унищожила 40 сателита от 49-те от най-новата партида широколентови спътници на Starlink, като им е попречила да достигнат предвидената орбита.

49 спътника са изстреляни от космическия център Кенеди във Флорида на 3 февруари на върха на ракета Falcon 9. Те са проектирани да се издигат постепенно до съответната орбита. Всичко изглежда наред до следващия ден, когато мощна геомагнитна буря нагрява горните слоеве на атмосферата, увеличавайки плътността на въздуха.

SpaceX наскоро премина крайъгълния етап от изстрелването на 2000 сателита и има планове да изнесе на орбита 12 000, ако не и много повече - така че загубата на 40 от тях няма да е голям проблем. Но все пак това е еквивалент на целия стартов капацитет на ракетата Falcon 9.

Геомагнитна буря удря сателити Starlink

Според SpaceX геомагнитната буря в петък е оказала значително влияние върху сателитите Starlink, които бяха изстреляни в четвъртък. Атмосферата се затопля в резултат на тези бури и плътността на въздуха се повишава при ниски височини.

Данните на борда на GPS показват, че скоростта и интензивността на ескалацията на бурята са довели до увеличаване на въздушното съпротивление с до 50% в сравнение с по-ранните изстрелвания, съобщава The Verge.

Екипажът на Starlink въвежда сателитите в безопасен режим, за да спестят съпротивление и „да се укрият от бурята“, и продължи да работи в тясно сътрудничество с 18-та космическа контролна ескадрила на Космическите сили на САЩ и LeoLabs, които му доставят сателитни актуализации въз основа на наземните си радари.

Неотдавнашният инцидент е възможност за SpaceX да се похвали колко малко сателитите му пречат на наблюденията на небето, което бе поставено под въпрос през последните седмици.

Бяха направени някои опити за отстраняване на проблема, като например използването на покрития и екраниране за намаляване на светлината от спътниците.

Следите от сателитите Starlink пречат на астрономите.. Кредит: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/DECam DELVE Survey

Астрономите искат Илон Мъск да спре да блокира небето със Starlink

Хилядите обекти на ниска околоземна орбита според експертите затрудняват наблюденията в космоса, което затруднява идентифицирането на смъртоносни астероиди, насочващи се към нас.

Ново изследване се добавя към нарастващия страх, че спътниците на Starlink оставят ивици в снимките на астрономите, докато обикалят, което потенциално възпрепятства способността ни да откриваме смъртоносни астероиди.

В резултат на това астрономите се стремят да увеличат натиска, като създадат нов център в Международния астрономически съюз (IAU).

Новият „Център за защита на тъмното и спокойно небе от смущения от сателитни съзвездия“ има за цел да обедини астрономи, сателитни оператори, регулатори и широката общественост.

„В миналото основният източник на смущения беше светлинното замърсяване, произведено от градското осветление, така наречената изкуствена светлина през нощта“, коментира директорът на центъра Пиеро Бенвенути (Piero Benvenuti).

„Но напоследък въздействието на големите съзвездия от комуникационни спътници предизвиква по-сериозна загриженост поради тяхната повсеместна инвазивност“, добавя Бенвенути.

Има и други състезатели в надпреварата за интернет пространство, като OneWeb, която има съзвездие от 650 спътника. Те обаче са на по-високи орбити, за да намалят задръстванията.

Съществуват и опасения, че катастрофалното натрупване на космически отпадъци, оставени от спътниците, може да попречи на способността на ракетите да напуснат Земята, феномен, известен като „синдром на Кеслер“.

Доналд Дж. Кеслер, учен от НАСА, измисля термина „синдром на Кеслер“. Той намеква за възможността верижна реакция на избухващи космически отпадъци да произведе толкова много космически боклук в ниската земна орбита, че човечеството ще бъде блокирано на Земята.

Експерти критикуваха правителства като на Русия за целенасочено унищожаване на космически кораби, като твърдят, че това също заплашва да направи космоса необитаем.

Справка: Impact of the SpaceX Starlink Satellites on the Zwicky Transient Facility Survey Observations, Przemek Mróz et al.; Published 2022 January 14 • © 2022. The Author(s). Published by the American Astronomical Society.

Източник: SpaceX Says Geomagnetic Storm Destroys 40 Starlink Satellites After Elon Musk 'Harmed' Astronomy, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !