Главният епидемиолог на Швеция призна, че отказът от строги мерки за изолация е грешка

Ваня Милева Последна промяна на 04 юни 2020 в 00:24 6105 2

Кредит Claudio Bresciani/TT

Андрес Тегнел

Човекът, по чиято инициатива Швеция въведе само минимални ограничения, заяви, че е трябвало да избере друга стратегия.

По време на пандемията Covid-19 Швеция предприе по-леки ограничителни мерки в сравнение с повечето страни. Така в Швеция бяха забранени само груповите събирания на повече от 50 души, посещенията в старчески домове бяха прекратени и  бяха затворени университетите и колежите. Но основните и средните училища, ресторантите, кафенетата и магазините остават отворени, както обикновено, като здравните власти разчитат на доброволното социално дистанциране и хората изберат да работят от вкъщи. 

Очакваше се такъв режим да защити най-уязвимите групи от населението от вируса и в същото време да допринесе за безпроблемното разпространение на SARS-CoV-2 в цялата страна. Тази стратегия бе предложена от Андерс Тегнел, главен епидемиолог на Швеция. 

Няколко месеца подред Тегнел публично декларира правилността на „шведския начин“ за борба с коронавируса и критикува съседните страни, които наложиха доста строги ограничения.

„През есента ще има втора вълна. В Швеция се очаква по-високо ниво на имунитет дотогава, а броят на инфекциите вероятно ще е нисък “, заяви Тегнел преди месец в интервю за Financial Times. " „Но Финландия ще има много ниско ниво на имунитет. Ще трябва ли Финландия отново да въведе строга карантина? "

Според епидемиолога въвеждането на строга карантина не е оправдано, тъй като ползите от нея не са доказани научно. А властите на държавите, които са предприели подобна мярка, просто са копирали китайския подход, опасявайки се от евентуално претоварване на здравните системи.

В скорошно интервю за шведско радио обаче специалистът заяви, че стратегията му далеч не е била идеална. Отказът от самоизолация доведе до прекомерно голям брой смъртни случаи поради Covid-19.

„Ако се бяхме сблъскали с тази болест, имайки знанията, което имаме днес, мисля, че бихме избрали нещо средно между това, което направи Швеция, и това, което направи останалият свят“, заяви Тегнел.
"Има потенциал да се подобри това, което направихме в Швеция, разбира се". 

Според последните официални данни в Швеция са регистрирани 40 803 случая на Covid-19, от които 4542 са били фатални. Според относителния брой на смъртните случаи от коронавирус - 450 на един милион жители - страната е на седмо място в света.

Източник:

Tegnell: Fler åtgärder hade behövts, sverigesradio

Architect of Sweden’s no-lockdown strategy insists it will pay off, Financial Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12536

2

yavor

22.02 2021 в 16:29

В България починалите са почти 10000. Явно заради мерките на правителството са два пъти по-малко от в Швеция, пардон те май са повече.