01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Главният епидемиолог на Швеция призна, че отказът от строги мерки за изолация е грешка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юни 2020 в 00:24 52552
Андрес Тегнел Снимка: Claudio Bresciani/TT

Човекът, по чиято инициатива Швеция въведе само минимални ограничения, заяви, че е трябвало да избере друга стратегия.

По време на пандемията Covid-19 Швеция предприе по-леки ограничителни мерки в сравнение с повечето страни. Така в Швеция бяха забранени само груповите събирания на повече от 50 души, посещенията в старчески домове бяха прекратени и  бяха затворени университетите и колежите. Но основните и средните училища, ресторантите, кафенетата и магазините остават отворени, както обикновено, като здравните власти разчитат на доброволното социално дистанциране и хората изберат да работят от вкъщи. 

Очакваше се такъв режим да защити най-уязвимите групи от населението от вируса и в същото време да допринесе за безпроблемното разпространение на SARS-CoV-2 в цялата страна. Тази стратегия бе предложена от Андерс Тегнел, главен епидемиолог на Швеция. 

Няколко месеца подред Тегнел публично декларира правилността на „шведския начин“ за борба с коронавируса и критикува съседните страни, които наложиха доста строги ограничения.

„През есента ще има втора вълна. В Швеция се очаква по-високо ниво на имунитет дотогава, а броят на инфекциите вероятно ще е нисък “, заяви Тегнел преди месец в интервю за Financial Times. " „Но Финландия ще има много ниско ниво на имунитет. Ще трябва ли Финландия отново да въведе строга карантина? "

Според епидемиолога въвеждането на строга карантина не е оправдано, тъй като ползите от нея не са доказани научно. А властите на държавите, които са предприели подобна мярка, просто са копирали китайския подход, опасявайки се от евентуално претоварване на здравните системи.

В скорошно интервю за шведско радио обаче специалистът заяви, че стратегията му далеч не е била идеална. Отказът от самоизолация доведе до прекомерно голям брой смъртни случаи поради Covid-19.

„Ако се бяхме сблъскали с тази болест, имайки знанията, което имаме днес, мисля, че бихме избрали нещо средно между това, което направи Швеция, и това, което направи останалият свят“, заяви Тегнел.
"Има потенциал да се подобри това, което направихме в Швеция, разбира се". 

Според последните официални данни в Швеция са регистрирани 40 803 случая на Covid-19, от които 4542 са били фатални. Според относителния брой на смъртните случаи от коронавирус - 450 на един милион жители - страната е на седмо място в света.

Източник:

Tegnell: Fler åtgärder hade behövts, sverigesradio

Architect of Sweden’s no-lockdown strategy insists it will pay off, Financial Times


yavor
Рейтинг : 12536
22.02 2021 в 16:29 2
+ 0
- 0
В България починалите са почти 10000. Явно заради мерките на правителството са два пъти по-малко от в Швеция, пардон те май са повече.
zuljin
Рейтинг : -12194
04.06 2020 в 09:44 1
+ 6
- 3
А нашенския Ганьовец орева орталъка, че два месеца не работеха молове и чалготеки. Ама трябваше да ги оставят да измрат 5000 човека та барем им дойде малко акъл на останалите глупаци.
Иво Христов беше прав!!!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.