25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Глобалните въглеродни емисии се увеличават, но по-бавно

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 декември 2019 в 11:50 26111
Промишлени сгради и помещения в Оквил, провинция Онтарио. Кредит: The Globe and Mail Inc

Глобалните въглеродни емисии се очаква да растат по-бавно през 2019 г., като ограничаването на изгарянето на въглища се компенсира от засиленото използване на природен газ и нефт в световен мащаб - според изследователи от Университета в Източна Англия (UEA), Университета на Ексетер и Глобалния въглероден проект (Global Carbon Project).

Докато делегатите обсъждат как да намалят вредните емисии по време на преговорите за климата на ООН в Мадрид, годишният доклад за Глобалния въглероден проект предвижда, че през тази година емисиите от изгаряне на изкопаеми горива ще нараснат с 0,6 процента (диапазон: -0,2 до +1,5 процента) и ще достигнат почти 37 милиарда тона въглероден диоксид (CO2). Това е спад от 1,5 процента спрямо 2017 г. и 2,1 процента спрямо 2018 г.

Това е малко по-малко от 0,9 % средно годишно през това десетилетие, намаление, предизвикано най-вече от глобалният спад с 0,9% на употребата на въглища, което се снижи с 10% в САЩ и в Европейския съюз.

Прогнозните емисии в САЩ ще спаднат 1,7 процента през тази година. Без да се брои изключителният ефект от финансовата катастрофа през 2009 г., това означава, че средните годишни намаления на емисиите в САЩ са „почти еднакви“ при Тръмп и Обама, коментира Глен Питърс (Glen Peters) от Центъра за международни изследвания на климата.

Високите цени на търговията с въглеродни емисии също принудиха ЕС да намали емисиите си с 1,7%, докато обичайното увеличение с 5% на Индия спадна до едва 1,8% поради силния мусон, който засегна икономиката и изстреля хидроенергетиката до рекордни нива.


Природният газ показва най-бързо нарастване на емисиите изкопаеми горива през 2019 г., като прогнозираното увеличение е с 2,6% (+1,3 до +3,9%). Нефтът, използван в транспорта, също увеличава своя дял в емисиите с прогнозно увеличение от 0,9% (+0,3 до +1,6%) тази година, докато емисиите от изгарянето на въглища се предвижда да намалеят с 0,9% (-2,0 до +0,2%). Емисиите се увеличиха и заради мащабните пожари в амазонските гори. Китай, който представлява повече от една четвърт от емисиите на човечеството, бележи 2,6% ръст на емисиите.

Емисиите тази година вероятно ще бъдат с 4 процента по-високи в сравнение с 2015 г., годината на Парижкото споразумение на ООН.

В световен мащаб около 45 процента от емисиите CO2 идват от енергийния сектор, основно от производството на електричество и топлина. Промишлеността, като производството на метали, химикали и др., допринася с 22%. Сухопътният транспорт заедно с вътрешното корабоплаване и авиотранспорт са отговорни за 20 % от емисиите, докато международният морски и авиотранспорт добавят още 3,7 процента. Останалите около 10 процента включват допълнителни емисии от сектори като строителство, селско стопанство, риболов и военни.

Въпреки прогнозирания спад в използването на въглища през 2019 г. (-0,9%), въглищата все още са основният източник (около 40%) на емисиите на CO2 от изкопаеми горива. През последното десетилетие (2009-2018 г.) емисиите от въглища нарастват на 0,6 процента, без значителен ръст от 2012 г.

Природният газ отделя около 40 процента по-малко CO2 от въглищата на единица енергия, но това не е нисковъглеродно гориво. Въпреки че емисиите на CO2 вероятно ще намалеят, когато газът измести въглищата при производството на електроенергия.

Изследователите на Global Carbon Project отбелязват, че това е само краткосрочно решение. Всички емисии CO2 ще трябва намалеят много.

„Настоящите политики за климата и енергетиката са твърде слаби, за да обърнат тенденциите в глобалните емисии", заяви проф. Корин льо Кере (Corinne Le Quéré) от UEA, със съществен принос в тазгодишния анализ.

„Политиките са успешни в различна степен при внедряването на технологии с ниски въглеродни емисии, като например слънчеви, вятърни и електрически превозни средства. Но те често допълват за съществуващото търсене на енергия, а не изместват технологиите, които отделят CO2, особено в страните, където търсенето на енергия расте. Нуждаем се от по-силни политики, насочени към постепенно премахване на използването на изкопаеми горива".

Миналата седмица ООН заяви, че са необходими големи съкращения на въглеродните емисии от 7,6% годишно, за да се избегнат опасностите на глобалното затопляне. Питърс отбелязва, че такива съкращения са необходими, но са "доста радикални" и малко вероятни реално. По-вероятен е един постоянен бавен растеж на емисиите, допълва Льо Кере.

Анализът се основава на данни за емисиите до септември и октомври за четири големи източника на въглеродни емисии - Китай, САЩ, Индия и ЕС - и прогнозира какво ще се случи към края на годината.

Справка: Earth System Science Data, DOI: 10.5194 / essd-11-1783-2019

Източник

Global carbon emissions up 0.6 per cent as oil and gas grow in 2019, New Scientist

Global carbon emissions increase but rate has slowed,  University of East Anglia


+ 0
- 0
OK Doomer.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.