14 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гнезда на оси помагат да се датират аборигенски скални рисунки

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 февруари 2020 в 10:11 24080
Снимка: Wikimedia commons

Гнездо на оси помага за датирането на колекция от аборигенско скално изкуство на 12 000 години, като някои от мотивите може да датират от преди 17 000 години.

Регионът Кимбърли в Западна Австралия е дом на хиляди уникални скални рисунки, формирайки една от най-големите съвкупности древно изкуство на планетата. В колекцията се намира и композицията, позната като Гуион Гуион, изобразяваща хора със слаби фигури, носещи специални дрехи и бижута.

В нова публикация в списанието Science Advances, екип археолози и местното аборигенско общество успяват да датират композицията, провеждайки въглероден анализ на гнезда на оси, открити под и над част от боята.

Поставянето на датировка на скали може да е сложна задача. Аборигенските художници използват най-често пигменти в охра, направени от железни оксиди, които не могат лесно да се датират, тъй като не съдържат органична материя. От друга страна, датирането на гнездата на осите е лесно с техниката, наречена радиовъглеродна акселераторна масова спектрометрия. 

За новото изследване екипът датира гнезда, свързани с 21 рисунки, открити в 14 различи скални заслона. При 13 от творбите гнездата са разположени отгоре, което означава, че изображенията са по-стари от гнездата. А при шест гнездата са разположени под рисунките, което означава, че творбите са по-млади.

Изследването е проведено от археолози и хора от местните племена. Кредит: University of Melbourne

Преди се е считало, че тези изображения датират от повече от 16 000 години, но новият метод за анализ предполага, че са нарисувани по-скоро преди 12 000 години, въпреки че един от мотивите е определен на възраст около 17 000 години. 

"Това е първият път, когато успяхме да потвърдим със сигурност, че рисунките Гуион са създадени преди около 12 000 години. Никой не можеше да представи научни доказателства за това преди", обяснява Деймиън Финч (Damien Finch), докторант в Университета на Мелбърн. 

Тази датировка има и по-широко културно значение, защото потвърждава и че рисунката е създадена от племената Кимбърли, група местни хора, които все още живеят в района. Това хвърля светлина и върху древната история на тази култура, показвайки някои от най-ярките традиции и ежедневния живот. 

Източник: IFLScience - Mud Wasps Help To Put Date On Ancient Aboriginal Rock Art


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
07 май 2021 в 00:092670
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.