Голямо неолитно селище на 10 000 години е открито до Йерусалим

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 юли 2019 в 10:09 5267 0

Кредит Israel Antiquities Authority

Голямо селище от каменната епоха е открито до Йерусалим и учените обясняват, че то не само е най-голямото по рода си в Израел, но и изобщо едно от най-забележителните, откривани някога.

Селището от неолита, открито в квартала Мотза на около 5 километра западно от Йерусалим, е основано преди около 10 000 години и достига върха си на развитие около хилядолетие по-късно, ставайки център на търговия и различни дейности на около 2 000 - 3 000 жители. 

"Това вероятно е най-големият обект от този период в Близкия Изток, което ще позволи на учените да разберат повече за периода от материалите, които успяхме да съберем и запазим от този обект", обяснява археологът Лорън Дейвис (Lauren Davis) от Управлението по антиките в Израел, което провежда разкопките.  

Откритото неолитно селище. Кредит: Israel Antiquities Authority

Докато все още не е известно старото име на това древно селище, разкопките, които продължават 18 месеца, вече са открили следи от град, простиращ се на 40 хектара.

Когато е основано селището, преди около 10 500 години, е било много по-малко, може би не повече от един хектар, но през следващите 1 500 години се е развило като оживен градски център с големи сгради, публични постройки и ритуални места. 

Интересното за толкова голям древен град е, че е останал неоткрит толкова дълго време. Преди години археолозите предполагат, че е възможно под Мотза да се намира някакво неолитно селище, но размерът му става ясен едва при скорошните разкопки, проведени преди строеж на магистрала в района. 

"Това е важно откритие, селище, което напълно ще промени идеята ни за неолита", смята един от учените, Якоб Варди (Jacob Vardi).

Част от разкопките на селището. Кредит: Israel Antiquities Authority

До сега голяма част от учените са предполагали, че този регион е бил необитаем, въпреки че долината е плодородна и има достъп до чиста вода по бреговете на река Сорек.  

За разлика от подобния древен град Чаталхьоюк в Турция, селището в Мотза има широки алеи между сградите, по които се е минавало лесно, докато в турския град жителите вероятно са използвали стълби, за да минават от една постройка на друга. 

В други части на града е имало помещения за съхранения на семена и храни, включително леща и нахут.

Издялана фигурка на човешка глава. Кредит: Israel Antiquities Authority

Културни артефакти и внимателно изработени предмети като гривни и медальони, запазени в гробовете и на други места в града, показват, че древното общество е притежавало и търгувало с всякакви разнообразни предмети. 

"Тези предмети доказват, че и в древния период жителите на това селище са имали взаимоотношения на обмен с по-далечни места", обясняват учените. "Между другите предмети, в гробовете са открити уникални каменни предмети, направени от непознат вид камък, както и от обсидиан от Анадола и раковини, някои от които са донесени от Средиземно, а други от Червено море".

Някои от откритите мъниста. Кредит: Israel Antiquities Authority

При разкопките са открити и кремъчни оръдия, включително и върхове на стрели, използвани за лов и може би за отбрана, както и секири и различни видове остриета. 

Някои от тези оръдия са използвани за земеделие, което е позволило отглеждането в града на пшеница, ечемик и фасул. 

Освен растенията, учените смятат, че древните жители на селището са консумирали говеждо и свинско месо и може би са първото общество, опитомило козите. 

Животинските кости предполагат, че жителите отначало може би са били ловци и събирачи, преди да преминат към по-развита и уседнала фаза през последните няколко стотин години, когато и градът бързо се е разраснал на големина. 

Разкопките продължават и учените се надяват да открият още много интересни артефакти. 

Източник: Science alert - A "Game-Changing" 10,000-Year-Old Neolithic City Has Been Unearthed Near Jerusalem

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !