Горите в Европа са намалели наполовина през последните 6000 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 януари 2018 в 11:47 3214 0

Кредит University of Plymouth

Повече от половината от горите в Европа са изчезнали през последните 6000 години заради разширяването на земеделската земя и използването на дървесината като източник на гориво, според ново изследване на  Университета на Плимут, съобщава phys.org.

Проучването е публикувано в Nature Scientific Reports.

Анализът на полен от повече от хиляда различни области показа, че повече от две трети от Централна и Северна Европа някога са били покрити с гори. Днес те покриват около една трета, а в някои райони горската площ е намаляла до 10% и по-малко.

Положението започна да се подобрява до известна степен благодарение на откриването на нови видове горива и методи на строителство, както и на екологични инициативи като проектите National Forest и Northern Forest, обявени от правителството на Великобритания през януари 2018.

"Повечето страни преживяват преходен период по възстановяване на горските площи. Великобритания и Ирландия достигнаха своя минимум преди около 200 години. Други държави в Европа все още не са достигнали до този момент, а в някои части на Скандинавия, където няма такава зависимост от селското стопанство, гората все още преобладава. Въпреки това, загубата на горски територии е доминиращата характеристика на ландшафтната екология в Европа през втората половина на текущия междуледников период, което е от значение за въглеродния цикъл, за функционирането на екосистемите и биологичното разнообразие "- заяви водещият автор на изследването Нийл Робъртс (Neil Roberts), професор по по физическа география в Университета на Плимут.

Проучването, в което участваха специалисти от Швеция, Германия, Франция, Естония и Швейцария, има за цел да установи как се е променил характера на горите в Европа през последните 11 000 години.

Учените комбинират три различни метода за анализ на данните за цветен прашец, взети от Европейската поленова база данни (European Pollen Database) и установяват, че горската покривка се е увеличила от 60% преди 11 000 години до 80% преди 6 000 години. Но въвеждането на съвременните земеделски методи през неолитния период предизвиква постепенен спад, който се ускори до края на бронзовата епоха и продължава и досега.

Един от най-изненадващите моменти на изследването е, че изсичането на гората е сравнително ново явление, 20% от британските гори са унищожени в края на бронзовата епоха преди 3000 години, отбелязва професор Робъртс.

"Преди около 8000 години една катерица е можела скачайки от дърво на дърво да стигне от Лисабон до Москва, без да докосва земята. Някои може да гледат на загубата на горите като на негативно явление, но някои от нашите най-ценните местообитания са възникнали благодарение на освободените от дървета пространства, където израства трева и степи. До около 1940 г., много от традиционните земеделски практики не са нанасяли вреди на дивата природа и са създавали благоприятна среда за местообитания на много същества. Тези данни биха могли след това евентуално да се използват, за да се разбере как бъдещите мероприятия на горските стопанства биха могли да повлияят на местообитания" - добавя професорът.

Картографирани са регионалните различия на загубата на горите в календарни години от днешна дата назад. Данните за всяка клетка показват "полуживота" й, т.е. половината от времето между точката на максимума и минимума на горската покривка. Europe’s lost forests: a pollen-based synthesis for the last 11,000 years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !