29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Градивни елементи на живота са намерени върху кометата Чурюмов-Герасименко

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 юли 2015 в 15:26 36950
Снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA

Наличието на сложни молекули, които могат да бъдат ключови градивни елементи на живота, както и много други важни данни за кометата са сред акцентите на първия научен анализ на данните, изпратени от спускаемия апарат Philae на космическата сонда "Розета" през ноември миналата година.

След няколко месеца работа, учените са заключили, че кометата 67P съдържа поне 16 органични съединения, като четири от тях, включително и ацетон, не са очаквали да намерят.

Това се обяснява в статии, публикувани в сайта на Европейската космическа агенция и списание Science.

"Кометата е заредена с всички изходни материали като вода, въглерод, метан и амоняк, необходими за сглобяването на по-сложни органични молекули. Може би това се дължи на действието на ултравиолетовите фотони на Слънцето или космическата радиация"- заяви Марк Маккоран (Mark McCaughrean), старши научен съветник на ESA

Не е неясно, дали сложните молекули са били още в ранната Слънчева система, а след това са попаднали в кометата или са се образували по-късно. "Във всеки случай, изглежда, че кометите са доста добро място за търсене на градивните молекули, които впоследствие могат да бъдат използвани за възникването на живот", - коментира  Маккорен.

Той опроверга съобщенията, че на кометата е бил открит живот. В същото време подчерта, че пребиотичните съединения, които са открити, потенциално могат да се трансформират в още по-сложни молекули, като например в аминокиселини.

"Philae" се събуди от хибернацията си през последния месец, но учените все още не са успели да създадат надеждна връзка за изтегляне на данните от научните експерименти. Но все пак,не губят надежда.

Следващата важна дата за мисията ще бъде на 13 август, когато кометата ще бъде най-близо до Слънцето в точката на перихелия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.