Гравитационните вълни доказаха, че черните дупки са "плешиви" гиганти (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 септември 2019 в 10:37 16734 0

Кредит: CC0 Public Domain

За първи път астрономите регистрират гравитационни вълни, излъчени от новообразувана черна дупка.

Вълните, тръгнали от новородената черна дупка, подобни на звуковите вълни от звъна на камбана, са първите по рода си, открити и изследвани, според проучване, публикувано в сряда, 11 септември 2019 г., в списание Physical Review Letters.

"Ако Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн е вярна, тогава една черна дупка, родена от космически сблъсъците на две масивни черни дупки, сама трябва да „звъни“ в последствие, произвеждайки гравитационни вълни, както ударена камбана излъчва звуковите вълни. Айнщайн прогнозира, че специфичната височина и затихване на тези гравитационни вълни трябва да са пряк подпис на новообразуваната маса и въртене на черната дупка", се казва в прессъобщението на Масачузетския технологичен институт (MIT).

Вълните, излъчени от новородената черна дупка, дават доказателства за прогнозата на Айнщайн, че черните дупки имат само три наблюдавани свойства - маса, въртене и електрически заряд. Всички други характеристики, наречени от физика Джон Уилър (John Wheeler) "коса", трябва да са погълнати от самата черна дупка и следователно ще са незабележими.

Откритията на екипа подкрепят идеята, че черните дупки всъщност са без "коса". Изследователите успяха да идентифицират модела на "звънене" на черната дупка и, използвайки уравненията на Айнщайн, изчислиха масата и въртенето, които би трябвало да има черната дупка, като се има предвид нейният модел на трептене на гравитационните вълни. Тези изчисления съответстваха на измерванията на масата на черната дупка и въртенето, направени преди това от други изследователи.

Ако изчисленията на екипа значително се отклоняваха от измерванията, това би означавало, че сигналът от черната дупка кодира свойства, различни от маса, въртене и електрически заряд, което ще са доказателства за физиката отвъд това, което теорията на Айнщайн може да обясни. Но както се оказва, моделът на сигнала на черната дупка е директен подпис на нейната маса и въртене, което подкрепя идеята, че черните дупки са плешиви гиганти, без каквито и да са допълнителни външни, подобни на "коса" свойства.

"Всички очаквахме Общата теория на относителността да е вярна, но за първи път я потвърдихме по този начин", заяви в съобщението на пресслужбата НАСА и астрофизикът MIT Максимилиано Иси (Maximiliano Isi).

Източник: Scientists detect the ringing of a newborn black hole for the first time, MIT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !