30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хайверът на някои риби оцелява след като птици го изядат и изхвърлят отново

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 юни 2020 в 11:34 43870
Снимка: pixabay

Очаква се, че когато патиците погълнат хайвер на риби, неговият живот ще приключи в агресивната среда на стомашните сокове. Но някои от яйцата успяват да излязат непокътнати заедно с екскрементите на птицата, което вероятно е начин на разпространение на тези видове на нови места, се съобщава в ново проучване, публикувано в PNAS

Биологът Патриша Бъркхард-Холм (Patricia Burkhardt-Holm) от Университета в Базел, Швейцария, която не е част от проучването разказва, че "от векове стои въпросът как изолирани водни басейни се населват с риба". Това изследването показва един възможен начин водните птици да помагат за разселването на рибите.

Перата, краката и изпражненията на птиците могат да разпространят издръжливи семена на растения и безгръбначни животни. Но тъй като яйцата на рибния хайвер са меки, учените не предполагат, че биха оцелели в стомаха на птиците, обяснява Оршоля Винце (Orsolya Vincze), еволюционен биолог от Центъра по екологични изследвания в Дебрецен, Унгария. 

В своята лаборатория Винце и екипът й хранят осем зеленоглави патици с хиляди яйца на два инвазивни вида шаран. Около 0,2% от погълнатите яйца - 18 от 8 000, остават цели след изхождането. Някои от тях съдържат ембриони и дори няколко от тях се излюпват. Все още не е ясно обаче дали яйцата оцеляват по същия начин и в природата.

Повечето от жизнеспособните яйца са изходени до един час след като са погълнати, а на други отнема поне четири часа. Учените предполагат, че мигриращите патици могат да пропътуват десетки и дори стотици километри преди да изходят яйцата.

Въпреки че броят на оцелелите яйца е нисък, е възможно от няколко птици да се съберат повече едновременно и това да е важен канал за разпространението на рибите. Само един шаран може да изхвърли стотици хиляди яйца наведнъж, обяснява Винце. А броят на патиците и другите водни птици, които може да се хранят с тях също е значителен.  

Източник: Science news - Fish eggs can hatch after being eaten and pooped out by ducks


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.