Хеликоптерът Ingenuity се нуждае от актуализация на софтуера преди първия полет на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2021 в 15:15 14864 0

Илюстрация на хеликоптера Ingenuity на НАСА на Марс. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Екипът на Ingenuity е идентифицирал софтуерно решение за проблема с последователността на командите, идентифициран на 49-ия марсиански ден или сол (9 април) по време на планиран тест за високоскоростно завъртане на роторите на вертолета.

През уикенда екипът разглежда и тества множество потенциални решения на този проблем и смята, че незначителната модификация и преинсталация на софтуера за управление на полетите на Ingenuity е най-надеждният начин за решаване на проблема. Тази актуализация на софтуера ще модифицира процеса на натоварване на двата полетни контролера, позволявайки на хардуера и софтуера безопасно да преминат в режим на полета.

Хеликоптерът Ingenuity на НАСА прави тест за бавно завъртане на перките си на 8 април 2021 г., 48-ия марсиански ден или сол, от мисията. Това изображение е заснето от навигационните камери на марсохода Perseverance Mars на НАСА. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Докато разработването на новата промяна на софтуера е лесно, процесът на валидиране и завършване на връзката нагоре към Ingenuity ще отнеме известно време. Все още е в процес на подробен график за разсрочване на теста за високоскоростно завъртане и първия полет. Процесът на актуализиране на софтуера за управление на полета на Ingenuity ще следва установените процеси за валидиране с внимателни и обмислени стъпки за преместване на новия софтуер през марсохода до базовата станция и след това до хеликоптера. Междинните етапи включват:

  1. Диагностициране проблема и разработване на потенциални решения
  2. Разработване/валидиране и качване на софтуера
  3. Зареждане на софтуера за полет върху полетни контролери
  4. Стартиране на новия софтуер за полети на Ingenuity

След като премине тези етапи, Ingenuity ще бъде подготвим за първия си полет, който ще продължи няколко сола или марсиански денонощия.

НАСА не дава прогноза кога ще се случи това, но уверяват, че ще работят за постигане на тези етапи и ще определят датата на полета следващата седмица.

"Ние сме уверени в способността на екипа да преодолее това предизвикателство и да се подготви за историческия първи контролиран полет на Ingenuity на друга планета".

Хеликоптерът на НАСА Ingenuity Mars се вижда отблизо на тази снимка, направена от Mastcam-Z, двойка мащабируеми камери на борда на марсохода Perseverance. Това изображение е направено на 5 април, 45-ия марсиански ден или сол на мисията. Кредит: NASA / JPL-Caltech / ASU

Ingenuity все още е здрав и работоспособен на повърхността на Марс. Важните функции като захранване, комуникации и термичен контрол са стабилни. Очаквано е при технологична демонстрация като тази да се сблъска с предизвикателства, над които трябва да се работи в реално време.

Поет е висок риск, но това ще бъде първият контролиран полет на друга планета.

Източник: NASA’s Ingenuity Helicopter Needs a Flight Control Software Update Before First Flight on Mars, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !