05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хиксосите, завоевателите на Древен Египет се оказаха бунтовници имигранти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юли 2020 в 14:16 75990
Египетският фараон Яхмос I разбива хиксосите в битка. Кредит: Wikimedia Commons

Хиксосите, народите, които в един момент превземат почти цялото древноегипетско царство, може да не са били завоевателри от Мала Азия, а местни мирни мигранти, които са успели временно да превземат властта от фараоните.

Фараоните са управлявали Древния Египет повече от 3000 години, но с няколко прекъсвания. Така  приблизително между 1638-1530 г. пр.н.е. властта над почти цялата страна е завзета от хиксосите - народи, чийто произход остава загадка. Обикновено ги смятат за семитски племена от Предна Азия, свързвайки ги с териториите на днешна Сирия и Израел. Имената на хиксосите са близки до имената, които са използвали жителите на тези територии, а и облеклото им много се отличава от египетското.

Археологическите находки свързват културата на хиксосите с Близкия Изток, но как точно се издигат до властта, не е ясно.

Учени от Университета в Борнмът събират проби от емайл от зъбите на 75 човека, погребани в древния столица на хиксосите, Аварис, сега Тел ел-Даб в североизточната част на делтата на Нил. Крис Стантис (Chris Stantis) и нейния екип анализират изотопния състав на стронция, натрупан в зъбите на жителите на Аварис. Той се определя от начина на хранене в детството и позволява да се разбере къде е роден даден човек.

Авторите проучват образци от 36 скелета, погребани в Аварис в продължение на 350 години преди завземането на властта от хиксосите и откриват, че две трети от тези хора са родени някъде далече и представляват преселници имигранти.

Данните от 35 скелета от епохата на владичеството на хиксосите дават сходен резултат, съобщават учените в статия. публикувана в списание PLOS One.

Печат-амулет с името на фараона хиксос Апопис. Кредит: The Metropolitan Museum of Art (CC0)

На базата на тези данни авторите заключават че древен Египет векове е бил притегателно място за многобройни емигранти. Аварис може би е бил главен център на тяхната диаспора и в някакъв момент, когато фараоните са загубили контрол над страната, преселниците са въстанали и превзели властта. Косвено за това свидетелства и отсъствието на каквито и да са следи от сериозни разрушения в самия Аварис, който неизбежно би пострадал в случай на война с външен враг. Вероятно заплахата е била вътрешна.

Справка: Who were the Hyksos? Challenging traditional narratives using strontium isotope (87Sr/86Sr) analysis of human remains from ancient Egypt
Chris Stantis, Arwa Kharobi, Nina Maaranen, Geoff M. Nowell, Manfred Bietak, Silvia Prell, Holger Schutkowski †
Published: July 15, 2020 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0235414

Източник:

Hyksos, 15th Dynasty rulers of Ancient Egypt, were an internal takeover, ЕurekАlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.