Хокинг, Зукърбърг и Милнер стартират проект за полет до Алфа Кентавър (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 21:22 30652 23

Кредит Breakthrough Starshot

Днес, 12 април в Деня на космонавтиката на съвместна конференция в Ню Йорк Стивън Хокинг и Юри Милнер обявиха началото на проекта Breakthrough Starshot, целта на който ще бъде да се изпрати наноспътник към звездната система Алфа Кентавър.

Марк Зукърбърг също се присъедини към борда на новата инициатива, съобщава Стивън Хокинг на страницата си.

В рамките на следващото поколение, проектът Breakthrough Starshot има за цел да разработи "нано космически кораб" - малка роботизирана космическа сонда, която използва светлинен импулс, който да ускори апарата до 20% от скоростта на светлината. Ако всичко е наред, корабът може да достигне Алфа Кентавър около 20 години след старта и да изпрати обратно снимки на всички планети, открити в системата.

Разстоянието до Алфа Кентавър е 4.37 светлинни години, което е около 40 000 милиарда километра. Най-бързият от съществуващите космически кораби ще пътува до там 30 000 години.

"Днес, ние се ангажираме с този следващ голям скок в космоса", заяви Хокинг по време на пресконференцията. "Защото ние сме хора и нашата природа е да летим."

"Земята - е чудесно място, но тя не може да съществува вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие”, - каза Хокинг.

Юри Милнер и Стивън Хокинг обявиха на 20 юли 2015 на пресконференция в Лондон за проект, насочен за търсене на извънземни цивилизации.

Стивън Хокинг е един от експертите, които участват в пресконференцията на проекта Breakthrough Starshot.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17

13.04 2016 в 22:18

Защото идеята на оня колектив е именно такава - светлинни платноходки. А цялата апаратура на лодчиците трябва да е нещо към 20 грама.

16

13.04 2016 в 21:49

Защо гледате само в една посока и един вариант!? Има атомна енергия, която ще работи 20 г. без проблем! И е напълно достатъчна да задвижва миниатюрно корабче с големина няколко см . и то постоянно, без външна намеса !!!!

15

13.04 2016 в 18:15

А защо само до края на галактиката? Там какво, ще се блъсне в края и, и ще спре ли?

В атмосферата със светлинните снопове се случват много неща, причинени от нея, и само от нея. Разните неща, които не могат да се сведат до геометрична оптика, като миражите например, или простото поглъщане от макротела (демек сенките), се описват с общия термин "разсейване", а разсейванията са много видове. А естествената разходимост на сноповете, която нормално се наблюдава в дълбок вакуум, си е чисто квантово явление. Точковия източник свети във всички посоки на пространството - той има безкрайна разходимост. А безкрайна равнина свети строго перпендикулярно на себе си, и значи има нулева разходимост.

14

13.04 2016 в 17:56

Към Peter. Грешиш. Разходимостта не е резултат само от въздуха. Дори и във вакуум, лазерния сноп пак се разширява заради дифракцията. Единственият начин да се намали относителното разширение е да се увеличи напречния размер на снопа. В този смисъл, Стефан е прав.