Хорър в гората: Тайнствена болест превръща елените в зомбита

Може ли да се пренесе на хората?

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 януари 2018 в 10:01 11473 0

Кредит US Fish and Wildlife Service

Смъртоносна болест, която кара елените да се държат като зомбита, обхваща все повече части на САЩ и Канада. Експерти предупреждават, че скоро може да се разпространи и върху хората, съобщава Live Science.

Болестта е определена като хронично линеене (Chronic wasting disease - CWD), според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). За наричаната още болест "зомби-елени", се съобщава в 22 щата и две канадски провинции този месец.

Инфекцията атакува главния и гръбначния мозък и други тъкани на животни от семейството на елените (Cervidae) включително сърни, елени и лосове. Това води до драстична загуба на тегло, липса на координация, апатия или "празно" изражение на лицето, както и липса на страх от хората и дори агресия.

Въпреки че все още не са известни случаи на предаването й на човек, скорошно проучване установи, за първи път макаци са се разболяли след консумация на заразено месо, което предизвиква опасения, че може скоро да възникне вариант, който поразява хората, подобно на "лудата крава" в миналото.

За наричаната още болест "зомби-елени", се съобщава в 22 щата и две канадски провинции този месец.

Всъщност, инфекциозните протеини, които причиняват болестта хронично линеене - наречени приони - не прескачат лесно между видовете, заяви Марк Забел (Mark Zabel), директор на Центъра за изследване на прионите към Университета на Колорадо. Но е известно, че тези протеини еволюирайки могат да заразят други видове, пояснява Забел. Така например,  типът на прион, който причинява т.нар спонгиформна енцефалопатия по говедата, или " луда крава ", се предава на хора,  яли заразено месо (най-вече във Великобритания през 80-те и 90-те години на миналия век), ргистрирани са няколко стотин случая на инфекция при хората.

"Имаме всички основания да подозираме", че хроничното линеене може да премине и върху хората, отбелява Забел. Заболяването "все още еволюира и може да е само въпрос на време преди прионът, развиващ се при елени или лосове, да зарази човек", заяви специалистът.

Нови притеснения

Наскоро изследователи в Канада изразиха загриженост относно възможността болестта да се пренесе върху хората, след като проучване показа, че маймуни от вида макак може да са се разболяли от консумация на заразено месо. От пет маймуни, които са били хранени със заразено месо от белоопашат елен, три са дали положителен тест за болестта хронично линеене, според канадския The Tyee. Това е първото свидетелство, че болестта се разпространява при примати чрез консумацията на заразена храна, според Associated Press.

Инфекциозни приони причинят заболяването, когато започват да се нагъват необичайно и задействат неправилното нагъване на други подобни протеини. Изследванията на лабораторията на Забел показват, че прионите, които причиняват болестта хронично линеене са "гъвкави", което означава, че могат да "приемат различни форми сравнително лесно", подчертава Забел.

Може да добием груба представа за действието на прионите по аналогия с мозайка от плочки с неправилна геометрична форма. Те прилягат плътно една с друга и всяка следваща се подрежда според съседната. Ако сложим плочка, представляваща огледално отражение на нормалната, следващите плочки ще се съгласуват ориентацията си с нейната.

Подобно на плочките, прионите могат да пренаредят протеините на живите организми.

Освен това, някои изследвания показват, че учените могат изкуствено да развиват прионите, които причиняват хронично линеене (или в епруветка или в лабораторни животини), така че променените прионови протеини да предизвикат погрешното нагъване на човешките протеини, споменава Забел.

Това предполага, че ако приони като тези на хроничното линеене се развиват в природата, те потенциално биха могли да преминат междувидовата бариера, коментира Забел.

Лос. Снимка: Pixabay

Трябва ли да се яде еленово месо?

CDC препоръчва в областите, където е регистрирано хроничното линеене при животните, ловците да не рискуват и да проверяват месото преди да го консумират.

CDC препоръчва също така, ловците да не отстрелват или пипат месо от елен или лос, които изглеждат болни или се държат странно. Но е важно да се отбележи, че дори елените, които изглеждат здрави, може да са носители на болестта, тъй като може да минат години, преди да се проявят симптомите, заявиа от CDC.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !