Хората са почти унищожени от супервулкан преди 74 000 години. Как някои оцеляха

Как да оцелеем в Апокалипсис

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 март 2018 в 11:47 11662 0

Тоба, супервулканът с едно от най-мощните изригвания в историята, днес е по-кротък. Снимка: Planet X News

Археологическите разкопки не успяха да намерят потвърждение на хипотезата, че хората от палеолита са изчезнали почти изцяло поради изригването на вулкана Тоба, случило преди 75 000 години.

Констатациите на изследователите са публикувани в списание Nature.

Това събитие е най-близкото нещо до Апокалипсис през последните 2 милиона години.

Изригването на супервулкана Тоба преди около 74 000 години, което задуши планетата във вулканична зима в продължение на десетилетие, почти унищожи човечеството в сянката на облаците прах.

Или така поне се мислеше доскоро.

Нови доказателства, погребани под африканска земя на близо 9000 километра от мястото на тази колосална експлозия разкриват различна история - как хората оцеляват и дори процъфтяват след като върху тях се излива смъртоносният гняв на суперизригването на Тоба, разказва ScienceAlert.

Когато индонезийският супервулкан избухва, покривайки с около 2800 кубични километра вулканична пепел околните райони, той разпръсва още други, почти невидими съставки - криптотефра (микроскопични фрагменти от стъкло), изхвърлени в атмосферата, разпръснати от вятъра, преди да паднат на повърхността.

Под микроскоп, почти 75 000 години по-късно, едно такова бляскаво парче попада на геоархеолог Панайотис Карканас
(Panagiotis Karkanas) от американската школа за класически изследвания (American School of Classical Studies) в Гърция, докато отсява седименти, взети от археологически обект, наречен Pinnacle Point 5-6, разположен на южния бряг на Южна Африка.

Снимка: Racheal Johnsen

"Това бе една люспица сред милиони други минерални частици, които изследвах", разказва Карканас. "Но бе там и не можеше да бъде нещо друго".

Последващият анализ на химическия подпис на частицата и на друг фрагмент, открит на 9 километра, потвърждава, че и двата са от суперизригването.

Но това не бе единственото, което намира екипът.

Старателно анализирайки всеки сантиметър от 1.5-метровата вертикална колона от скален слой, екипът също така разкрива каменни артефакти, кости и други културни останки от древните африкански жители на земята.

Снимка: Curtis W. Marean/Arizona State University

Изумително е, че археологическите находки показват, че епичният взрив на Тоба не нарушава живота на тези хора, поне до степен, която можем да различим от техните отдавнашни следи, останали в земята.

"Това, което открихме, бе, че по време и след изригването на Тоба хората са продължили да живеят на същото място и липсват доказателства, че това е повлияло на ежедневието им", обяснява един от изследователите Ерих Фишър (Erich Fisher) от Аризонския държавен университет..

Нещо повече - доказателствата за човешка дейност в района всъщност са се увеличили след суперизригването, което е в ярък контраст с предходните изследвания, според които вулканичната зима на Тоба е докарала човечеството на ръба на изчезването, след като години плътните прахови облаци са спирали достъпа на слънчевите лъчи за нашите предци, и в крайна сметка - за цялата жива природа.

Но как е възможно оцеляването, да не говорим за процъфтяването на човещката популация?

Това е само предположение, но екипът смята, че животът е по-благоприятен по крайбрежието - не само сега, но и по отношение на древните техники за оцеляване по време на Апокалипсис.

Откритите проби, което показват въздействието на Тоба върху човешкото население - са от крайбрежните райони.

Като такива, изследователите предполагат, че може би близостта на океана и морския живот, който съдържа, може да са това, което е помогнало на древните хора да оцелеят в мрака на смъртоносната вулканична зима.

На други места, далече от морето, други общности - дори такива, на разстояние от 9 000 километра (или повече) от Тоба - може и да не са имали такъв шанс.

Разбира се, това е само една хипотеза засега, но бъдещите изследвания може да помогнат да се разбере какво наистина се е случило, когато Тоба е избухнал преди толкова години.

Благодарение на някои от новите аналитични техники, разработени в хода на това изследване, вероятно скоро криптотефрите от археологически обекти навътре в сушата ще разкрият точно какво се е случило с хората, които живеят по-далеч от морето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !