02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Япония: Земетресение, цунами ... и дори метеор (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 ноември 2016 в 13:57 176581

Драматично видео е запечатало метеор, носещ се в небето само няколко часа, след като мощното земетресение с 6,9 магнитуд удари край бреговете на Фукушима, Япония, вчера 21 ноември, предизвиквайки предупреждение за цунами.

Кадрите показват пламтящ обект над вечерното небе, докато в страната все още се оценяват щетите от труса, пише DailyMail

Земетресението, което първоначално бе съобщено, че е с магнитуд 7.3, удари около 6 часа местно време на 22 ноември, около 37 км на югоизток от Намие, Япония, съобщиха от Агенцията за геоложки проучвания на САЩ (USGS), цитирани от LiveScience.

Предупреждение за цунами на Японската метеорологична агенция прогнозира вълна с височина до 3 метра, което обикновено означава, че жителите трябва незабавно да се евакуират от крайбрежните региони и крайречни зони. Тези предупреждения също означават, че вълни цунами се очаква да се появят на няколко пъти и хората не трябва да оставят безопасните си подслони, докато предупреждението не се отмени.

Вълните се разпространяват към вътрешността и нагоре по река Сунаоши в Тагаджо - град, опустошен от земетресението през 2011 г.

Видеото, направено от 16-годишно момче на име Асука, показа метеор, преминаващ през нощното небе.

Асука публикува кадрите заедно с думите: "Снимах, докато се готвех да умра"

Люлеят се сгради и пронизителни сирени разцепват въздуха.

Едно драматично видео, записано в 6 сутринта местно време, показва как информационните табла на гарата в Токио се люлеят силно, поклащани от земетресението.

В района нерядко се случвата катастрофални земетресения. На 11 март, 2011 г. земетресение с магнитуд 9.0 удари Япония. Така нареченото земетресение Тохоку, което освободи напрежение, трупано стотици години в региона, където Тихоокеанската плоча се гмурка под Евразийската плоча, предизвика мощно цунами с височина 39 м и наводни крайбрежни райони, достигайки близо 10 км навътре в сушата.

Вълните заляха крайбрежната АЕЦ Фукушима I и предизвикаха ядрена авария от седмо ниво. Четири години след земетресението, 230 000 души, които тогава загубиха домовете си, все още са във временни жилища, според Агенцията за реконструкция на Япония.


+ 10
- 0
Метеорът май прилича на самолет.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.