ИДИЛ унищожи част от римски театър и колонада в Палмира

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 януари 2017 в 13:11 4989 0

Кредит AFP/Joseph Eid

Колоните на портика на Римския театър показани тук са непокътнати. Снимката е от март 2016.

Екстремисти на Ислямска държава са унищожили части от римски амфитеатър от втори век и един емблематичен паметник, известен като Тетрапилона в историческия град Палмира в Сирия, съобщиха правителството и специалисти, цитирани от Аrchaeology news net.

Палмира, древен град, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, някога свързвал Персия, Индия, Китай с Римската империя и Средиземноморския регион, вече е подлаган на унищожение в ръцете на групата на Ислямската държава. 

Новите доклади напомнят на предишната окупация на археологичния обект от май 2015 г. до март 2016 г. През този период бунтовниците от ИДИЛ екзекутираха затворници в римския театър и обесиха тялото на археолога Халед ал-Асаад, дългогодишен ръководител на обекта. Групата също взриви Триумфалната арка на Палмира и унищожи няколко други паметника, статуи и погребения, напомня LiveScience.

Новите разрушения.

Може би най-голямата забележителност на Палмира е Тетрапилонът ( от гр. Τετράπυλον - четири врати), който бележи втория завой на централната улица с колонадите. Съоръжението се състои от квадратна платформа, носена на всеки ъгъл с група от четири колони. Всяка от четирите групи поддържа 150-тонен масивен корниз. Имало е статуя върху пиедестал в центъра на всяка четворка. Само една от 16-те колони е от оригиналния розов гранит, вероятно донесен от Асуан в Египет. 15-те други колони са реконструирани и монтирани от Палмира с дейното участие на същия Халед ал-Асаад, който бе убит от бойци на Ислямска държава.

Тетрапилонът в Палмира.  Снимка:Wikimedia Commons

В петък Маамун Абдулкарим, ръководител на отдел антики на Сирия, представи доклад от неотдавнашния вандализъм в града на Ислямска държава в края на декември.

Абдулкарим пред Асошиейтед прес, че само две от 16-те колони на Тетрапилона са останали. Засега не е ясно дали е оцеляла оригиналната колона, коментира Абдулкарим.

Сателитни снимки потвърждават щетите.

Тетрапилонът - преди и след последните разрушения на ИДИЛ.

Това е поредната атака на терористичната група върху световното културно наследство. ООН определи акта като "военно престъпление“ и изрази притеснение за останалата част от антиките в Палмира.

American Schools of Oriental Research (ASOR) заяви, че има нови каменни отломки, разпръснати в центъра на сцената, от разрушен материал на фасадата на римския театър.

Екстремистите вече унищожиха много древни артефакти и обекти из Сирия и Ирак.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !