Илън Мъск: Продайте къщата си и започнете нов живот на Марс (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 31 януари 2020 в 11:13 18115 0

Наскоро Мъск разкри повече подробности за бъдещия мега град на Марс, който трябва да се реализира на Червената планета около 2050 г. На 17 януари Мъск изпрати съобщение до света в Тwitter, което включва предложение за система за заем, с който обикновените граждани също биха могли да си позволят да финансират пътуването и престоя си на Марс.

„Трябва да стане така, че всеки да може да отиде, ако иска, с кредити, достъпни за тези, които нямат пари“, се казва в съобщението на от Мъск от Twitter.

Заем за билет до Марс

Мъск веднъж се самоопредели като „индустриалец“ с крайна цел „да превърне живота в мултипланетен“, човекът да стане междупланетен обитател на космоса. Той заяви, че всичките му активи - Tesla, Solar City и др. - са предназначени изключително за финансиране на SpaceX:

"Основната причина да натрупвам лични активи, е да финансирам това", заявява Мъск в статията и продължава Това е ясно. Групата на много богати авантюристи, които могат да си позволят полет на Марс за около 500 000 щатски долара, така или иначе е ограничена и изграждането на такъв град изисква не само капитал, но и работна ръка.

Представа на художник за града на Марс. Кредит: SpaceX

Но наскоро Мъск коментира система за заем за приключение на Марс. Изводът е, че с тази схема за заем заселниците на Марс могат да изплатят сумата работейки за своя град. И когато той се изплати, може би ще могат да си позволят свой собствен дом на Марс.

„Вероятно ще ви бъде дадено жилище, докато все още не можете да си позволите собствено ново марсианско жилище“, казва Мъск.

Работа ще има достатъчно - за изграждането на първоначалните системи за поддържане на живота или създаването на системи за рециклиране, пояснява Мъск, като отбеляза два пъти, че на Марс ще има нужда от всичко - от пицарии до леярни и няма да има недостиг на работни места на планетата. 

През февруари 2019 г. Мъск предположи в съобщение в Twitter, че билетът би струвал около 500 000 щатски долара, а в дългосрочен план трябва да бъде намален до „нищожните“ 100 000 долара.

„… Уверен съм, че отиването на Марс (билетът за връщане е безплатен) ще струва по-малко от 500 000 долара един ден и може би под 100 000 долара. Достатъчно малко, че повечето хора в страните с развити икономики биха могли да продадат дома си на Земята и да се преместят на Марс, ако искат”.

На конференция през 2016 г. Мъск си спомня каква е средната цена на къща в САЩ и посочва сумата от 200 000 щ.д.

"Ако можем да отидете до Марс на цената на средно стойността на жилище в САЩ, която е около $ 200 000, мисля, че вероятността от създаване на самоподдържаща цивилизация е много висока".

Изграждането на самия град може да струва над 500 милиарда долара. Това е същността на идеята на Мъск, полетът на Марс трябва да бъде финансовият еквивалент на къща на земята. Бихте могли да вземете заем и след това буквално да работите на милиони километри от Земята, вероятно, докато не се откажете и да си платите само за приключението.

Но всъщност всичко е разбира се малко по-различно. Мъск продава „услуга“ полет до Марс и обратно. Можете да продадете собствената си къща и да купите друга къща в замяна. Ако обаче продадете къщата си и се върнете на Земята един ден в бъдеще, финансовата ви основа ще изчезне и ще бъдете много по-възрастен и вероятно с по-малко възможности за работа. И Мъск не каза какво ще се случи, ако не успеете да погасите заема си. Накратко, в тази система за заеми има необходимите подводни камъни. Цената за полета силно зависи от това колко хора са заинтересовани да се установят на Червената планета. И има реална възможност, ако много хора могат и искат да направят това, цените ще паднат.

Пътешествията на звездния кораб

Мъск също обяви в Twitter на 17 януари тази година, че космическия кораб Starship ще трябва да прави три полета на ден със 100 души и 100 тона товари на борда, за да изпълни програмата си. И ще са необходими десет кораба, за да започне доставката.

"Нужно е да се пренасят мегатони годишно, за да може животът да стане мултипланетен", се казва в съобщението.

Основно препятствие в плана обаче е и положението на Земята спрямо Марс, а позициите им варират значително във времето. Земята и Марс са най-близо един до друг на всеки 26 месеца, Мъск заявява, че за период от 30 дни на всеки 26 месеца за Марс могат да заминат 1000 кораба с общо 100 000 пътници за Марс.

"Трябват много пари, за да стигнем до там", заяви Мъск за бъдещите пътувания до Марс, които ще продължат около 80 дни, но той предвижда, че един ден може времето на полета да стане се съкрати до 30 дена.

Мъск сравнява визията си за създаване на град на Марс с колонизирането на САЩ преди няколко века. 

„В крайна сметка това ще бъде огромно публично-частно партньорство. Така бяха създадени Съединените щати”, отбелязва Мъск.

„Звезден тест: 8,5 бара“

Вчера сутринта Мъск обяви, че са постигнати 8,5 бара при тест за налягане на Starship. Това предизвика вълнение сред неговите 30 милиона последователи в Twitter.

Това е така, защото това налягане е важен момент в разработката на Starship. Корабът, който в момента се разработва в съоръжението Бока Чика в Тексас, е проектиран, за да може един ден да изпраща хора на Марс и отвъд него с изцяло конструкция за многократна употреба. Около един бар или 1,01325 бара, за да бъдем точни, е налягането на атмосферата на морското равнище. SpaceX е зает с тестването на конструкцията.

Причината, поради която 8,5 бара е крайъгълен камък, е, защото Мъск по-рано твърдеше, че екипът трябва да достигне това налягане, за да направи ракетата безопасна за хората. В началото на януари Мъск обясни, че шест бара са подходящи за нормален орбитален полет. Изпращането на хора в космоса изисква увеличение с коефициент 1,4, което води до стойност около 8,5 бара.

Дали е време да опаковаме багажа си за Марс? Зависи колко време трябва да опаковате. Мъск предположи през декември 2019 г. че може „да се надяваме“ корабът да предприеме първия си орбитален полет само след два до три месеца, което означава, че може да лети някъде през март. Първият пилотиран полет до Марс се очаква някъде след мисията до Луната с Юсаку Маезава, предвидена около 2023 година.

Източник:

ELON MUSK: SELL YOUR HOUSE AND START A NEW LIFE ON MARS, Inverse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !