Илън Мъск иска да отведе хора на Марс 7 години преди НАСА, до 2026 г.

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2021 в 09:05 8897 0

Основателят на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск има за цел да отведе хора на Марс до 2026 г., седем години преди НАСА да изпрати там астронавти на Червената планета.

Заявлението му идва на фона на космическата надпревара с шефа на Amazon Джеф Безос.

Основателят на SpaceX Илън Мъск си е поставил за цел да изпрати хора на Марс само след пет години. 49-годишният изпълнителен директор на Tesla също заяви, пред Good Times Show, че иска да създаде самоподдържаща се марсианска цивилизация.

Той заяви, че мисията на първата колония ще бъде опасна, пионерна, тъй като първите хора трябва да успеят да устроят там производство на храни, електроенергия и горива

„Ще бъде забавно и страхотно приключение, но няма да е леко да с е започне“, отбелязва Мъск. 

В момента SpaceX разработва 50-метровата ракета Starship, която има за цел да превозва хора и товари в бъдещи мисии.

Мъск, който наскоро стана най-богатият човек в света, след като изпревари шефа на Amazon Джеф Безос, разкри своите амбиции, докато говореше в шоуто за представянето на аудио приложението Clubhouse пред Good Times Show.

Магнатът заяви, че се надява пътуването до Марс, за което в момента са нужни най-малко шест месеца, може да се съкрати до един месец като  полетите се осъществяват на всеки две години.

Но добавя, че срокът да се изпратят хора на Марс до 2026 г. е осъществим въпреки техническите препятствия.

Дотогава трябва да се постигне технологичен напредък, включително да се гарантира, че ракетата трябва да може да се използва многократно.

„Не може всеки път да се изхвърлят ракети, има нуждаем и от орбитално зареждане, при което да се изпрати кораб в орбита и след това друг за прехвърляне на гориво“, отбелязва Мъск.

Освен това трябва да има местно производство на гориво на Марс, добавя визионерът. Затова може да се извлича на CO2 от атмосферата, да се комбинира с воден лед, за да се създаде метан CH4 и кислород, обяснява Мъск.

„Ако разполагаме с тези елементи, животът може да стане многопланетен и може да имаме самоподдържащ се град на Марс - което е едно от най-важните неща, които можем да направим, за да осигурим дългосрочното съществуване на човешкото съзнание“.

 „За първи път в историята на Земята от четири милиарда години е възможно да се пренесе животът извън Земята и да направим животът многопланетен“.

Понастоящем според проекта на ракета, финансирана от НАСА, първите хора трябва да пристигнат на Марс най-рано през 2033 г.

Амбициозното заявление на Мъск става, след като шефът на Amazon милиардерът Безос също разработва планове за изпращане на хора в космоса. Съобщава се, че неговата компания Blue Origin има за цел да изпрати пътници в първия полет за космически туризъм още през април.

Източник: Elon Musk aims to beat NASA and get humans to Mars by 2026 to set up civilisation Daily Star

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !