Илън Мъск обяви датата на първия полет на Starship на околоземна орбита

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2020 в 15:21 10563 0

Илън Мъск не се отказва от плановете за изграждане на цял флот кораби Starship в бъдеще - според него могат да бъдат произведени „стотици или хиляди“ от тях. SpaceX очаква, че те ще може да се използват за полети до Луната и Марс. Кредит: SpaceX

Основателят на SpaceX Илън Мъск разказа подробно за напредъка по програмата за следващото поколение Starship в понеделник, заявявайки, че „междузвездният“ космически кораб може „вероятно“ да направи първия си полет  на ниска околоземна орбита през следващата година.

Ръководителят на SpaceX добави, че Starship ще изпълни стотици мисии, преди SpaceX да изпрати хора на борда.

"Вероятно следващата година", заяви Мъск, когато го попитаха за датата на теста на Starship. Все пак ръководителят на SpaceX не изключва компанията да се сблъска със сериозни затруднения. Това отчасти се дължи на това, че никой досега не е произвеждал напълно многократно използваеми орбитални ракети.

Илън Мъск не се отказва от плановете за изграждане на цял флот кораби Starship в бъдеще - според него могат да бъдат произведени „стотици или хиляди“ от тях. SpaceX очаква, че те ще може да се използват за полети до Луната и Марс.

Използвайки непрекъснато нарастващия производствен комплекс в Южен Тексас, SpaceX изгражда нови прототипи на Starship със скорост от няколко на месец. Някои от прототипите са строго за наземни тестове, но следващият тест на SpaceX, прототипът SN6 може да направи опит за издигане на 150 метра по-късно тази седмица.

SpaceX проведе тест на прототип на Starship на 4 август в стартовия комплекс на компанията в Южен Тексас. Кредит: SpaceX

Последният тестов кораб Starship, наречен SN5, бе първият Starship с пълни резервоари за гориво, който прави успешно изстрелване и кацане. По време на краткия тест на SN5 нагоре и надолу на 4 август, прототипът излетя на височина 150 метра, задвижван от единичен двигател Raptor, работещ с метан, след което направи контролирано спускане до близката площадка за кацане.

Комплексът се състои от два основни елемента: ускорител Super Heavy, който играе ролята на първа степен, и космически кораб Starship, който е втората степен. Според оценките на SpaceX, комплексът ще може да изведе до 100 тона товар на ниска опорна орбита. 

Starship. Кредит: SpaceX / Flickr / Wikimedia

Източник: Elon Musk offers update on SpaceX’s Starship mega-rocket, spaceflightnow

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !